Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

‘Brbljiva’ zajednica u kojoj dominira matrijarhtat: Osam činjenica o hijenama koje vjerovatno niste znali

Preuzmite sliku

Popularno

Ukoliko na našoj planeti postoji sisar sa lošom reputacijom, onda je to svakako hijena. Označena mnogim pogrdnim nazivima poput kukavica ili najružnija životinja, istina je da su one zapravo nevjerovatno uspješne i da posjeduju neke osobine za koje većina nije čula. 

1. Vješti lovci

Jedna od najčešćih lažnih optužbi kada su ove životinje u pitanju je da su one strvinari, kao i da najviše vole da kradu hranu od lavova. U stvari, sve studije su pokazale da one same ubiju između 66 do 90 posto svog plijena. Kao i da su izuzetno svestrani i uspješni lovci, koji mogu da jure za svojim plenom dugo – tj. sve dok ga ne iscrpe, i to pri brzinama od 60 km/h.

 2. Odlične mame

Kada se govori o najboljim mamama u svijetu prirode, hijene se ne mogu zaobići. One ulažu više energije za odgoj svojih mladunaca, nego bilo koji drugi kopneni mesožder. Majka na svijet može donijeti od 1 do 3 mladunca, koji se rađaju sa već otvorenim očima, zubima i mišićima spremnim za pokret. U narednim mjesecima, ona će proizvoditi mlijeko bogato proteinima i mastima i samostalno brinuti o njima.

3. Veoma su inteligentne

One su često prikazane kao glupe ili dosadne, uslijed nerazumijevanja njihove prirode. Međutim, one pokazuju visoke znakove inteligencije koja se može porediti sa inteligencijom većeg broja divljih životinja u Africi. Naučnici čak smatraju da ona oponaša evoluciju naše inteligencije i to sa uspjehom, jer su neki dosadašnji eksperimetni potvrdili da su u rješavanju kolektivnih problema nadmašile i neke od majmuna.

4. Imaju komplikovane i neobične genitalije

Ženke imaju pseudopenis – koji sugeriše da se ne radi se o hermafrodizmu, već o svojevrsnoj osobini. Kako su neke od njih bile agresivnije i dominantnije od mužjaka, evoluirale su do tih razmjera da su razvile genitalije koje podsjećaju na one koje imaju mužjaci. Vjeruje se da je do ovoga došlo kako bi ženke odlučivale o tome da li će se pariti i sa kim ili ne, piše National Geographic.

5. Žive dugo

Za razliku od svojih najbližih srodnika, one u divljini mogu da dožive 20. rođendan, što ih čini jednim od najdugovečnijih kopnenih mesoždera.

6. Područje rasprostiranja

Područje rasprostiranja hijena zavisi od vrste. Pa se tako npr. prugasta hijena može naći od Bliskog istoka do južne Azije i u pojedinim dijelovima Afrike. Dok se ostale tri – smeđa i pjegava, kao i tzv. zemni vuk – koji se hrani insektima – mogu naći isključivo na afričkom kontinentu. Obično naseljavaju ravničarska i savanska staništa, dok skloništa traže u pećinama i napuštenim jazbinama.

7. Matrijarhat dominira

Ove životinje žive u čoporima koji mogu da broje i do 130 jedinki, od kojih je većina veoma društvena i radoznala po prirodi. Međutim za razliku od lavova, hijene se rijetko kad mogu vidjeti sve zajedno i umjesto toga često same ili u malim grupama provode vrijeme, dok se cijela grupa sastaje s vremena na vreme. Ovi klanovi se sastoje od uglavnom srodnih ženki koje su najdominantnije, njihovih mladunaca koji zauzimaju rang direktno ispod svoje majke, i mužjaka koji su emigrirali iz drugih klanova kada su dostigli seksualnu zrelost.

8. Raspjevane 

Hijene imaju vokalni repertoar koji se za razlikuje od bilo čega zabilježenog kada su kopneni mesožderi u pitanju i to iz razloga što imaju komplikovanu društvenu hijerarhiju. Najpoznatije su po svom smijehu ili kikotu, koji je u stvari odraz anksioznosti i nesigurnosti. Pored njega one ispuštaju i zvukove različitih rapsona dok lutaju tokom noći, kako bi se međusobno raspoznavale na daljinu. Ali i još najmanje oko 10 vokalizacija kojim komuniciraju sa drugim pripadnicima svog čopora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,