Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bivši ruski kit špijun “Hvaldimir” uočen u blizini švedske obale

Preuzmite sliku

Navodni bivši ruski kit špijun primijećen je uz obalu Švedske, kaže organizacija posvećena praćenju kita beluga.

Lokalno nazvan kao Hvaldimir, kit je prvi put uočen u blizini norveške obale 2019. kako nosi rusku zapregu, piše BBC.

Nakon što je godinama proveo polako putujući prema jugu s krajnjeg sjevera Norveške, kit je posljednjih mjeseci ubrzao svoje kretanje iz norveških voda.

OneWhale je rekao da razlog njegove iznenadne brzopletosti nije jasan.

Pitomi kit beluga prvi se put približio norveškim brodovima u blizini otoka Ingoya prije četiri godine. Otok je udaljen 415 km od Murmanska, gdje je sjedište ruske Sjeverne flote.

Otkriven je s pojasom opremljenim nosačem GoPro kamere i kopčama s natpisom “Oprema St Petersburga”, što je dovelo do istrage norveške domaće obavještajne agencije, koja je kasnije rekla za BBC da je kita vjerojatno trenirala ruska vojska.

Kit je od tada lokalno poznat kao Hvaldimir, prema norveškoj riječi za kita- hval, i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Rusija se sa svoje strane nikada nije službeno osvrnula na tvrdnju da je Hvaldimira obučavala ruska vojska. Prethodno je zanijekala postojanje bilo kakvih programa kojima se morske sisavce pokušava obučiti kao špijune.

“Da smo koristili ovu životinju za špijuniranje, mislite li stvarno da bismo priložili broj mobilnog telefona uz poruku ‘Molim vas nazovite ovaj broj’?”, rekao je 2019. godine ruski pričuvni pukovnik, Viktor Baranets.

Morski biolog iz OneWhalea, Sebastian Strand, rekao je da bi moglo postojati više razloga za nedavnu promjenu kretanja kitova.

“Ne znamo zašto je sada tako ubrzao”, pogotovo zato što se “vrlo brzo udaljava od svog prirodnog okruženja”, rekao je novinskoj agenciji AFP.

Strand je rekao da postoje dva moguća objašnjenja za njegovu promjenu u ponašanju, a jedno je visoka razina hormona, što bi ga moglo “natjerati da pronađe partnericu”. Drugi bi mogao biti povezan s “usamljenošću”, dodao je. “Beluge su vrlo društvena vrsta – moguće je da on traži druge beluga kitove.”

Beluga kitovi obično žive u ledenim arktičkim vodama oko Grenlanda, Rusije, Aljaske i sjeverne Norveške, a neki migriraju tokom ljeta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje