Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Balova piramida: Ovo neobično mjesto je dom najrjeđeg insekta na svijetu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Kada su 2001. godine naučnici na Balovoj piramidi pronašli koloniju ispod maltene jedinog žbuna na ovoj goloj stijeni, uslijedilo je pravo oduševljenje

“Balova piramida”, stijena nastala u velikoj vulkanskoj erupciji, uzdiže se čak 560 metara iznad nivoa mora i dom je najrjeđeg insekta na svijetu. Kada je otkrivena 1788. godine, istraživači su pretpostavljali da na njoj nema živih biće. Tek 2001. godine pronađen je Dryococelus australis.

  • kopneni-jastog-najrjedji-insekt
  • Ovaj insekt, poznat i kao “kopneni jastog” veoma je ugrožen, a od 1920. godine se mislilo i da je izumro. Dugačak je oko 10 centimetara i bio je jedna od dominantnih vrsta na susaednom Lord Howe ostrvu, sve dok moreplovci 1918. godine nisu donijeli crne pacove koji su ga istrijebili.

    Kada su 2001. godine naučnici na Balovoj piramidi pronašli koloniju ispod maltene jedinog žbuna na ovoj goloj stijeni, uslijedilo je pravo oduševljenje.

    Samo 27 jedinki trenutno živi na Balovoj piramidi, a naučnici vrijedno rade na njihovom množenju i održavanju kolonije. (newsweek.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje