Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ayam Cemani su potpuno crne kokoške za koje se vežu mistične moći

Preuzmite sliku

Mistične crne kokoške Ayam Cemani sa indonezijskog otoka Jave su turistička atrakcija koja privlači pažnju javnosti, a posebno ljubitelja peradi jer je riječ o potpuno crnim kokošima kod čijih jaja samo bjelanjak i žumanjak nisu crni, piše Anadolu Agency (AA).

Naziv Ayam Cemani u slobodnom prijevodu znači “crno pile“, a riječ je o rijetkoj vrsti kokoški koje su izvana potpuno crne, ali crno im je i meso, ljuska jajeta i svi unutrašnji organi. Čak i krv tih kokoški je tako tamne nijanse da se može reći da je crna.

 • Radi se o kokoškama sa dobrim fizičkim predispozicijama, po čemu su znatno jače i izdržljivije od drugih vrsta, a već duže od šest stoljeća se u Indoneziji toj kokoški pridaju mistične moći, pa se često kolje kao žrtva za sreću na različitim svečanostima poput rođenja djeteta ili izgradnje kuće. U Evropu su donesene tek prije dvije decenije.

  Jedan od indonezijskih uzgajivača te vrste kokoški Mas Ishak je u razgovoru sa novinarom AA kazao kako ljudi vjeruju da te kokoši donose sreću, ali da su one njemu veoma drage i važne, bez obzira da li su ta vjerovanja utemeljena ili ne.

  “Uzgoj kokoši Ayam Cemani je moj hobi još od djetinjastva. Hranim ih kao i sve druge kokoške, ne treba im specifična hrana. Potražnja je sve veća, a pogotovo od stranih kupaca. U Indoneziji se prodaju do 500 dolara po komadu, a strani kupci plaćaju između 3.000 i 5.000 dolara za jednu crnu kokošku“, kazao je Ishak.

 • Ayam Cemani su crne zahvaljujući genetskoj karakteristici poznatoj kao fibromelanosis, koja pomaže pri ubrzanom stvaranju crnih pigmentnih ćelija. Gen koji uzrokuje fibromelanosis je mutacija koja postoji u Aziji više od 800 godina.

  Vjeruje se da su crno meso indonezijske kokoške, kao i njena krv i jaje korisni za zdravlje, posebno za jačanje imuniteta i neke bolesti respiratornog trakta, a sve specifičnosti tu kokošku svrstavaju u red najskupljih životinja te vrste. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,