Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ako ste se ikada pitali: Pogledajte kako puževi dolaze na svijet…

Puževi su najčešći predmet fascinacije u djetinjstvu, djeca obožavaju da se igraju sa njima dok su napolju. Ali, da li ste ikada videli dijete puža?

Puževi pripadaju grupi mekušaca sa izraženim stomačnim stopalom. Imaju glavu u koju su usađene oči i pipci, a mnogi među njima imaju na leđnom dijelu i čvrst krečnjački zaštitni plašt poznat pod imenom ljuštura. A kako se puževi rađaju i da li se rađaju sa ljušturom?

Puž se izleže iz jajeta. Jaja budu položena ispod površinskog sloja zemlje, ili u slučaju morskih puževa, smještena u zaštićeno područje, kao što su stijene. Obično je potrebno dvije do četiri sedmice da ljuska pukne i da se iz nje pojavi puž – sa kućicom, odnosno ljušturom, prenosi nationalgeographic.rs.

Puževi se rađaju sa svojim ljušturama, ali one u početku ne izgledaju onako kako ih mi poznajemo. Prva kućica bebe puža je bezbojna i vrlo mekana. Zbog toga, puž mora da unese puno kalcijuma, a prvi obrok bogat kalcijumom mu je upravo ljuska jajeta iz kog se izlegao.

Kako puž nastavlja da raste, zajedno sa njim raste i njegova ljuštura. Puž stvara novi materijal od kog se “gradi” ljuštura, koja se zatim stvrdnjava. Dio ljušture sa kojom je puž rođen ostaje u centru spirale koja raste zajedno sa pužem, a broj prstenova se, sa brojem godina puža, povećava. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,