Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

330 slonova uginulo zbog cijanobakterije koja se pojavila zbog klimatskih promjena?

Preuzmite sliku

Otrovi koje stvaraju mikroskopske alge u vodi uzrokovali su prethodno neobjašnjivu smrt stotina slonova u Bocvani, saopštili su iz Ureda za brigu o divljim životinjama.

U Bocvani živi trećina populacije slonova u Africi koja se smanjuje. Uzbuna je nastala kada su trupla slonova uočena u delti rijeke Okavango u jugozapadnoj Africi.

Dužnosnici kažu kako je sada poznato da je ukupno 330 slonova umrlo od gutanja cijanobakterija. Krivolov je isključen kao uzrok smrti, prenosi MissZdrava.

Cijanobakterije su otrovne bakterije koje se mogu prirodno pojaviti u stajaćoj vodi, a ponekad izrastu u velike cvjetove poznate kao plavozelene alge. Naučnici upozoravaju da su klimatske promjene uzrokovale otrovno cvjetanje jer im pogoduje topla voda.  Nalazi su stigli nakon višemjesečnih ispitivanja u specijalnim laboratorijima u Južnoj Africi, Kanadi, Zimbabveu i SAD-u. Mnogi mrtvi slonovi pronađeni su u blizini pojilišta, ali do sada su iz Ureda za divlje životinje sumnjali da su za to krive bakterije jer se cvjetovi pojavljuju na rubovima jezera, a slonovi obično piju iz sredine, piše BBC.

“Naši najnoviji testovi otkrili su da su cijanobakterijski neurotoksini uzrok smrti. To su bakterije pronađene u vodi”, rekao je Mmadi Reuben, načelnik veterinarskog Odjela za divlje životinje i nacionalne parkove u ponedjeljak na konferenciji za novinare. “Smrtni slučajevi zaustavili su se krajem juna 2020., podudarajući se s isušivanjem vode”, objasnio je.

 • I dalje ostaju pitanja o smrtnim slučajevima, rekao je Reuben novinarima: “Na mnoga pitanja još uvijek treba odgovoriti, jedno od pitanja je zašto samo slonovi i zašto samo to područje. Istražujemo niz hipoteza.” Stotine lešina uočene su uz pomoć zračnih snimki početkom ove godine. Doktor Niall McCann iz dobrotvorne organizacije National Park Rescue sa sjedištem u Velikoj Britaniji prethodno je za BBC rekao da su lokalni zaštitari prvi put alarmirali vladu početkom maja, nakon što su preletjeli iznad delte.”

  Šta su cijanobakterije?

  Cijanobakterije, poznate i kao plavozelene alge, nalaze se širom svijeta, posebno u mirnim vodama bogatim hranjivim tvarima.

  Neke vrste cijanobakterija proizvode toksine koji utiču na životinje i ljude. Ljudi mogu biti izloženi cijanobakterijskim toksinima pijenjem ili kupanjem u kontaminiranoj vodi.

  Simptomi uključuju iritaciju kože, grčeve u želucu, povraćanje, mučninu, proljev, vrućicu, upalu grla, glavobolju.

  Životinje, ptice i ribe također se mogu otrovati visokom dozom cijanobakterija koje proizvode toksine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje