Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

12 životinjskih vrsta koje su na ivici izumiranja

Preuzmite sliku

Popularno

Pogledajte koje vrste su na na ivici izumiranja.

Život na Zemlji, njena flora i fauna, tokom milenijuma, transformisane su u više navrata. Tokom nekoliko hiljada godina, iz različitih razloga desilo se 5 velikih izumiranja vrsta koje su naseljavale Zemlju, poznatih i kao 5 masovnih izumiranja, prenosi nationalgeographic.rs.

U ovom trenutku, a najviše zbog djelovanja ljudskih bića, neki naučnici smatraju da je planeta na ivici Šestog velikog izumiranja.

Kako bismo se bolje upoznali sa problemom gubitka biološke raznolikosti, važno je i da znamo različite aspekte i ključne pojmove.

Kada kažemo da je vrsta ugrožena?

Kada su svi predstavnici jedne vrste u opasnosti da nestanu sa Zemlje, onda za tu vrstu kažemo da je ugrožena.

Кoliko životinja u opasnosti od izumiranja?

Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, međunarodnog tijela sa najvećim autoritetom nad problemom, oko 5.200 vrsta životinja trenutno je ugroženo. Pored toga, pri raščlanjivanju po klasama ugroženo je 11 posto ptica, 20 posto gmizavaca, 34 posto riba i 25 posto vodozemaca i sisara.

Uzroci zbog kojih su vrste u opasnosti

Postoji više razloga zbog kojih se vrsta može naći na ivici izumiranja. Razlozi mogu biti izuzetno specifični za svaku vrstu, ali generalno, među najvećim prijetnjama je uništavanje i fragmentacija njihovih staništa; klimatske promjene; ilegalni lov i trgovina; i unošenje egzotičnih vrsta.

Кako izbjeći izumiranje vrsta?

To nije lak zadatak. Sprječavanje nestajanja vrsta podrazumijeva sprovođenje velikog broja specifičnih akcija. Neke od njih podrazumijevaju izbjegavanje fragmentacije njihovih staništa, na primjer krčenje šuma; oštro krivično gonjenje i kažnjavanje ilegalnog lova i trgovine vrstama; stvaranje prirodnih rezervata; ili promociju programa uzgoja, ponovnog uvođenja i genetskog poboljšanja. Borba protiv zagađenja i klimatskih promjena je takođe borba za očuvanje mnogih životinja. Svaka lična odluka ima globalnu posljedicu u više aspekata, otuda i značaj društvene svijesti stanovništva.

12 najugroženijih vrsta na svijetu:

1. Planinska gorila

2. Polarni medvjed

3. Iberijski ris

4. Sumatranski tigar

5. Bijeli nosorog

6. Snježni leopard

7. Panda

8. Obična čimpanza

9. Ljuskavac/Pangolin

10. Orangutan sa Bornea

11. Aksolotl

12. Plava tuna   (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: