Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zobena kaša je idealna za doručak

Preuzmite sliku

Popularno

Jedna manja studija je pokazala da su osobe koje su tokom šest sedmica svakog dana jeli zobenu kašu imali pad nivoa holesterola i smanjenje obima struka u odnosu na one koji su jeli istu količinu ugljenih hidrata, ali u vidu tjestenine u istom tom periodu.

Ovo je još jedan dokaz o tome da nisu svi ugljeni hidrati isti i da su neki vrlo korisni za naše zdravlje i izgled.

Zobena kaša nas duže čini sitima, pruža nam neophodna vlakna, a za razliku od dehidriranih žitarica punih šećera i proizvoda od bijelog brašna, tijelo zobenu kašu vari polako, održavajući nivo šećera u krvi stabilnim.

Kada je riječ o mršavljenju, profesionalni treneri Bob Harper i Ganar Peterson dijele mišljenje u jednom – ugljene hidrate treba da unosite za doručak, jer se tad najefikasnije troše i ne talože se kao masne naslage.

Štaviše, pojedini nutricionisti savjetuju da jutarnji obrok bude najbogatiji ugljenim hidratima, a da ih kasnije tokom dana unosite isključivo kroz voće i povrće izbegavajući žitarice i tjestenine. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,