Ponedjeljak, 26. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znojenje smanjuje infekciju kože, sprječava nastanak bubrežnog kamenca i još mnogo toga…

Znojenje predstavlja važan prirodan proces koji omogućava tijelu da ostane svježe. Stručnjaci vjeruju da znojenje dopinosi cjelokupnom zdravlju, i sprječava mnoge neželjene procese u organizmu.

Ekrine znojne žljezde nalaze se po čitavom tijelu, a najgušće su raspoređene po dlanovima i tabanima i njihova uloga je da luče znoj bez mirisa koji se uglavnom sastoji od vode, soli i elektrolita, piše Health Digest.

Apokrine znojne žljezde su deset puta veće od ekrinih, i nalaze se u područjima sa najviše folikula dlake, poput vlasišta, pazuha i prepona. One stvaraju tečnost natopljenu masnoćom koja se obično izlučuje tokom emocionalnog stresa, prenosi N1.

Reguliše temperaturu

Kada poraste tjelesna temperatura, tijelo se automatski oslobađa znoja kako bi se lakše ohladilo. To kontroliše autonomni nervni sistem, koji se ne može svjesno kontrolisati. Međutim, emocije poput ljutnje, straha, nervoze i tjeskobe također mogu da prouzrokuju znojenje.

Smanjuje infekcije kože

Ekrine žljezde luče antimikrobni peptid nazvan dermcidin, koji pomaže da se smanji broj održivih bakterija na površini kože, što umanjenju rizika od nastanka kožnih infekcija.

Nedavna studija otkrila je da osobama koje pate od atopijskog dermatitisa, koji je povezan sa virusnim i bakterijskim infekcijama kože, može da nedostaje dermcidin u znoju, čime se smanjuje sposobnost kože da se bori sa infekcijom.

Pomaže u uklanjanju toksina

Koža eliminiše toksine iz tijela, kao što to rade bubrezi, jetra i debelo crijevo. To je najveći organ ljudskog tijela kroz koji prolaze nečistoće u obliku znoja.

Smanjuje rizik od nastanka bubrežnog kamenca

Osobe koje vježbaju, više se znoje i izbacuju višak soli. So ne odlazi u bubrege, gdje se zbog toga razvijaju bubrežni kamenci. Oni koji više vježbaju piju i više vode, što doprinosi smanjenom riziku od nastanka bubrežnog kamenca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,