Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li na koje sve načine vam odgađanje narušava zdravlje?

Preuzmite sliku

Odgađanje poslova zaista može naštetiti vašem zdravlju. Evo kako to funkcioniše…

Mozak 

Možda vam je onaj projekt koji dugo stoji u ladici tek sad pao na pamet. A možda je krajnji rok upravo sad. Ma o čemu se radilo, vaša amigdala, centar za borbu i bijeg u mozgu emotivno zacvili hipotalamusu da postoji prijetnja. Hipotalamus tad pošalje vaše tijelo u modus za borbu, zapovijedajući vašem živčanom i hormonskom sistemu da pojačaju svoje aktivnosti. Hronično odgađate? Vaša amigdala možda se uopšte ne odmara, nego je vječito spremna odgovoriti na sljedeću stvar koju ste bacili kao bumerang.

Hipofiza

Poznatija kao žlijezda zbog koje rastemo, hipofiza šalje hormone glasnike ACTH i TTH da podignu bojno stanje ostatka stresnog odgovora. Istovremeno, hormon vazopresin tijelu kazuje neka skuplja vodu i poveća volumen krvi, prenosi cosmopolitan.hr.

Štitnjača

Dolazak TTH-a kaže štitnjači neka upumpa hormone (pogodili ste) štitnjače. To potiče metabolizam, podiže srčanu frekvenciju i pritisak.

Nadbubrežne žlijezde

U međuvremenu, ACTH se pojavio u vašim nadbubrežnim žlijezdama, otvarajući pipu za hormonalnu plimu adrenalina, noradrenalina i kortizola. Kad ti hormoni stresa preplave vaše tijelo, oni pripreme vaše mišiće, opterete vašu plućnu funkciju i pauziraju u vašem tijelu brojne manje bitne funkcije ne bi li se sačuvali i preusmjerili resursi na stresor. S vremenom svakodnevna izloženost kortizolu vaše tijelo učini manje osjetljivim na njegove efekte.

Imunosni sistem

S obzirom na to da vaše tijelo ne zna iznutra očekuje li napad lava ili limfom, bijele ćelije za borbu s infekcijama počnu kružiti krvotokom, a s njima i dodatna zaliha kortizola kako bi ih bilo posvuda u slučaju krize. No to što vi stalno odgađate može vaše tijelo učiniti otpornijim na kortizol, pa bijele krvne ćelije mogu divljati okolo i uzrokovati upalu.

Visceralno salo

Vaša nadbubrežna žlijezda zahtijeva dodatnu energiju kako bi mogla stvarati hormone stresa, pa vaše tijelo stvara rezerve tako što oko obližnjih organa skladišti salo. Ta skladišta visceralnog sala uskoro će i sama početi otpuštati dodatne upalne spojeve. Slijedi: srčani udar zbog otpornosti na inzulin i povišenog LDL holesterola. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,