Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koji su sve benefiti tunjevine iz konzerve za vaše tijelo?

Preuzmite sliku

Postoje brojni benefiti konzumiranja tune u konzervi prije nego što uopšte pročitate deklaraciju. Može dugo da stoji na polici, nije preskupa i može da se koristi u brojnim jelima – od salata do sendviča.

I nutricionistički gledano, tuna iz konzerve ima puno prednosti, iako previše tune iz konzerve može dovesti do trovanja živom.

Ako uživate u konzerviranoj tuni svakodnevno u salatama i sendvičima, postoji nekoliko stvari koje se događaju u vašem tijelu, piše EatThis.

Povećaćete unos proteina

Unošenje proteina u vašu ishranu može biti izrazito korisno zato što ćete se duže osjećati sitim i konačno, konzumiraćete manje kalorija. Konzervirana tuna to i radi. Tuna pakovana u ulju sadrži 46,6 grama proteina, dok tuna u salamuri sadrži 31,7 grama proteina. Uzimajući u obzir da bi trebalo da konzumirate 0.36 grama proteina na 0.45 kilograma vaše težine, samo jedna konzerva tune može biti dovoljna za optimalan dnevni unos, prenosi N1.

Poboljšava zdravlje mozga i očiju

Zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, ojačaćete vaš mozak i funkciju oka jedući sendvič od tune za ručak. DHA, omega 3 masna kiselina poznata je po tome da pomaže u poboljšanju pamćenje. Takođe, može da utiče i na smanjenje upale i ublažavanje simptoma suhog oka.

Ako je pakovana u ulju, mogli biste da nabacite kilograme

Iako tuna u konzervi pakovana u ulju ima neke benefite poput činjenice da ima više proteina i ukusa nego kad je pakovana u salamuri, tuna u ulju ima više kalorija, masti i može da dovede do viška kilograma. Svakako bi trebalo da birate tunu u salamuri ako želite da unesete manje kalorija i masnoća.

Mogli biste da osjećate nadutost

Jedan od sastojaka koji se može pronaći u konzerviranoj tuni je natrijum, koji u najvećem broju slučajeva vodi do nadutosti. Prema Institutu Linus Pauling, konzerva tune, nebitno radi li se o onoj u ulju ili salamuri sadrži četvrtinu vašeg prosječnog unosa natrijuma. Iako je natrijuma ključan za regulaciju tjelesnih tečnosti, preveliki unos može dovesti do nadutosti. Stoga budite oprezni koliko konzervirane tune jedete svakodnevno.

Mogli biste da se otrujete živom ako je jedete previše

Konzervirana tuna sadrži znatno manje žive od svježe tune, što znači da je možete jesti češće. Kao neurotoksin, živa je nešto što bi se trebalo izbjegavati kad god je moguće. Kad vidite tunu u konzervi na kojoj stoji “lagana tuna”, to znači da sadrži dosta manje žive nego svježa tuna.   (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje