Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koje su to negativne posljedice čitanja loših vijesti?

Preuzmite sliku

Živimo u eri u kojoj ne nedostaje loših vijesti,od političkih sukoba do globalne pandemije, od terorističkih napada do prirodnih katastrofa, i ponekad nam se čini kao da smo od svega umorni.

Stručnjak za traumu i profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvard dr Richard F. Molika,  objasnio je zašto je to tako, piše Eat This, Not That.

„Simptomi kolektivne traume su široko rasprostranjeni“, kaže dr Molika i dodaje:

„Mnogi od ovih simptoma, osjećaj teskobe i umora, mogu biti poznati. Ali, jedan zaslužuje da se posebno pomene, a to je utrnulost“.

Prema njegovim riječima, velika količina loših vijesti uzima svoj danak.

„Naši odgovori na pandemiju i kontinuiranu nesigurnost, podstaknuti nepreglednim vijestima, kreću se od hiperaktivacije (refleksa borbe ili bijega) do utrnulosti (obamrlosti, ukočenosti)“, objašnjava doktor i dodaje kako te reakcije mogu da ostanu prisutne dugo nakon izlaganja traumi.

Vremenom prevelika izloženost lošim vijestima može da oštetiti nerve, što može da dovede do utrnulosti i loše vijesti više neće imati nikakav efekat na vas.

„Mogli biste da osjetite anksioznost koja djeluje u pozadini. Tokom dana možda nećete ništa osjećati, ali noći bi mogle da budu praćene nesanicom ili noćnim morama“, kaže doktor.

Važno je da odvojite više vremena za brigu o sebi i jednostavno budete svjesni efekta „doomscrollinga“ (konzumiranja velike količine negativnih vijesti na internetu odjednom).

Ovo su neki od njegovih savjeta koji mogu da vam pomognu u borbi sa pretjeranim uticajem konzumiranja loših vijesti.

Ograničite vrijeme koje provodite na internetu

Cilj je da obezbjedite predah za svoj nervni sistem, jer konstantno izlaganjem negativnim informacijama je za ovaj sistem pogubno, prenosi N1.

Provodite više vremena u prirodi

Vrijeme provedeno u šumi, koje Japanci nazivaju „šumskim kupanjem“, sniziće hormone stresa i smanjiće osjećaj teskobe, umora i depresije, a ima i druge zdravstvene prednosti.

Budite pažljiviji dok čitate ili gledate loše vesti

Dok konzumirate informacije, činite to svjesno, pokušavajući da se zadržite u sadašnjosti.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,