Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koje su prednosti jahanja konja na zdravlje ljudi?

Preuzmite sliku

Jahanje je skup sport i ne mogu svi priuštiti trening ili potrebnu opremu i odjeću.

Ipak, vrijedi pokušati jer jahanje konja ima brojne prednosti. Jahanje uključuje sva takmičenja u konjskim sportovima, uključujući i rekreativno jahanje.

Konj se u prošlosti koristio za transport i poljoprivredu. Trenutno je mehanizacija poljoprivrede i prevoznih sredstava promenila ovo stanje. Većina konja koristi se samo za rekreaciju ili za konjske trke.

Kada je riječ o stilovima jahanja, moramo reći da ovo nije način na koji se konj kreće. Ovo je način na koji jahač koristi konja. Međutim, ukoliko koristite konje za rekrativno jahanje nije vam potrebno veliko znanje o vrstama i stilovima jahanja.

Jahanje konja je relativno teška stvar. Lakše je sprijateljiti se sa tim životinjama kada ste još mladi. Strah od jahanja konja obično nastaje strahom od konja – velikih i jakih životinja. Ipak, vrijedi ga slomiti, jer su konji zaista inteligentne i prijateljske životinje, a koristi od jahanja su ogromne, prenosi Ženski magazin.

Ako imate dijete i pitate se da li je dobra ideja da svoje dijete upoznate sa konjima i obradujete ih sa na nekoliko časova jahanja, onda mi odgovaramo: da! Mirni, uravnoteženi konji biraju se za časove jahanja. Instruktor je veoma blizak sa djetetom tokom prvih časova. Obavezne su dječje kacige koje će vaše dijete dobiti tokom nastave. Instruktor će takođe naučiti dijete osnovnim bezbjednosnim pravilima, tj. objasniti kako da se ponaša u prisustvu životinje, kako joj prići i šta treba izbjegavati.

Prednosti jahanja konja

Sa konjima čovjek postaje osjetljiviji. Jahanje konja takođe pruža mnoga iskustva – zamislite preskakanje prirodnih prepreka, galopiranje obalom jezera ili tiha šetnja šumom … Ovaj sport takođe jača mišiće – bedra, trbuh, ali i gornji dio tijela. Na konju morate ispraviti leđa, što stvara refleks pravilnog držanja tijela. Jahanje povoljno djeluje na zglobove kuka. Jahanje konja koristi se u rehabilitaciji (hipoterapiji) mnogih bolesnih. Ovaj sport takođe ima blagotvoran uticaj na kardiovaskularni i respiratorni sistem. U posljednje vrijeme integracioni treninzi i radionice u društvu konja postali su moderne jer ljudi žele da se bolje upoznaju sa ovim životinjama. Konj savršeno osjeti čovjekovo raspoloženje, osjeća njegovu nervozu ili nedostatak povjerenja. Interakcijom sa konjima možete naučiti da prepoznajete svoje emocije i naučite ih kontrolisati.

I pored mnogih prednosti i mentalnog opuštanja, ne možete zaboraviti neke od opasnosti ovog sporta. Da biste započeli jahanje konja, prije svega je važno da nema zdravstvenih kontraindikacija – na primjer, ortopeda ili alergija na konjsku dlaku.

Takođe treba imati na umu da su konji prilično stidljive životinje, može ih uplašiti druga osoba ili pas. Postoji rizik od pada, zato je važno da nosite kacigu i odgovarajuću opremu. Uprkos ovoj zaštiti, i dalje možete da osjetite posljedice takvog pada – jahači imaju modrice ili prelome. Vrijedno je zapamtiti pravilno zagrijavanje prije svakog jahanja, a bolovi u mišićima se često dešavaju početnicima i ne treba da vas plaše. Topla kupka i masaža mogu biti od koristi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,