Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žene, znate li sve što trebate znati o ovulaciji?

Preuzmite sliku

Ovulacija je proces kojim žensko se tijelo oslobađa jajašca, što se u određenom periodu ciklusa događa svaki mjesec. Riječ je o najosjetljivijoj i najvažnijoj fazi u kojoj je najveća šansa da žena zatrudni.

Pet je najvažnijih stvari koje bi vas mogle zanimati i iznenaditi o ovulaciji.

Žene su rođene sa jednim do dva miliona nezrelih jajašaca u jajnicima, ali sa odrastanjem se njihov broj smanjuje na konačnih 300 do 500 spremnih za ovulaciju. Ovulacija teoretski nastupa na sredini ciklusa, negdje oko 14. dana od početka menstruacije, ali nisu nepoznati oplodnje od šestog do 21. dana ciklusa.

Zato žene rijetko kada mogu tačno znati kad su najplodnije, s time da na samu ovulaciju ne utiče samo klasičan ciklus, već i stres, prehrana i promjena okoline.

Tokom prosječnog menstrualnog ciklusa žena ima šest dana u kojima je najplodnija, s time da su to dani uoči same ovulacije te prvi dani otpuštanja jajašaca, a to može biti u različito vrijeme svaki mjesec.

Britansko istraživanje je pokazalo da žene koje ovuliraju zrače ljepotom i privlačne su muškarcima.

,,Pilula za jutro poslije” djeluje tako što odgađa ovulaciju. To znači da sperma koja čeka u jajovodima ne može oploditi jajašce, što je slično djelovanju običnih kontracepcijskih pilula koje djeluju tako da sprječavaju otpuštanje jajašaca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,