Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žene koje puše češće doživljavaju srčani udar od muškaraca?

Preuzmite sliku

Žene koje puše, boluju od dijabetesa ili hipertenzije imaju veći rizik od srčanog udara nego muškarci sa istim tegobama.

Obimno istraživanje sprovedeno na Oksfordskom univerzitetu obuhvatilo je pola miliona odraslih osoba starosti od 40 do 69 godina i trajalo punih sedam godina.

Tokom tog perioda, 5.081 osoba je doživJela prvi srčani udar, a jedna na tri osobe koje su ga pretrpjele, bila je žena, prenosi “Zdravlje u kući”.

Muškarci, ipak, generalno imaju tri puta veći rizik da dožive srčani udar nego žene.

Međutim, ako žene boluju od pomenutih tegoba i bolesti i žive nezdravim načinom života, tada su u rizičnijoj grupi od muškaraca, navodi se u zaključcima istraživanja, objavljenom u časopisu British Medical Journal.

Žene koje puše imaju tri puta veći rizik da dožive srčani udar u odnosu na žene koje ne puše, dok se kod muškaraca rizik pušenjem udvostručava.

Visoki krvni pritisak povećava rizik kod žena za 83 posto u odnosu na muškarce sa istom tegobom.

Žene koje boluje od dijabetesa tipa 1 i 2, imaju veći rizik od srčanog udara u odnosu na muškarce koji boluju od iste bolesti.

Naučnici tvrde da ne znaju kako su pomenute bolesti povezane sa povećanim rizikom kod žena u odnosu na muškarce. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,