Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Žena u balonu”: Zatvorenica u vlastitom domu, alergična na gotovo sve što je okružuje…

Preuzmite sliku

Amelia je alergična na većinu stvari koje danas koristimo i koje nas okružuju – parfeme, plastiku, sredstva za čišćenje, knjige, elektroničku opremu, namještaj, boje, prašinu…

Amelia Hill (41), poznata i kao “žena u balonu” zatvorenica je u vlastitom domu u Adelaideu. Nekad uspješna modna dizajnerica i urednica jednog časopisa danas živi potpuno izolovano, spava na podu kupatila i jede samo sedam namirnica tokom sedmice. Porodica i prijatelji mogu s njom komunicirati isključivo preko stakla, piše Daily Mail.

  • Kad je imala 33 godine, liječnici su joj dijagnostikovali višestruku hemijsku osjetljivost, sindrom hroničnog umora i elektromagnetnu hipersenzitivnost. Amelia je alergična na većinu stvari koje danas koristimo i koje nas okružuju – parfeme, plastiku, sredstva za čišćenje, knjige, elektroničku opremu, namještaj, boje, prašinu, plijesan, građevinske materijale…. – Lista je beskonačno duga. Više ne mogu normalno prošetati ulicom, posjetiti doktora, zubara, otići u prodavnicu, popiti kafu s prijateljima – napisala je Amelia dodajući da bilo šta može biti okidač za fizičku bol i umor.

  • Njezna prijateljica Jenny Buttaccio pokrenula je humanitarnu akciju kako bi prikupili novac kojim će Ameliji platiti ljekara, kućne tretmane i potrebnu medicinsku opremu i lijekove. Dosad je prikupljeno oko 12.000 dolara za “ženu u balonu”.

    – Amelija mi se požalila da je počela gubiti nadu i da se boji za svoj život. Ne želi ovako skončati. Ona ima još toliko toga za dati ovom svijetu. Žalosti me što moram kazati da je njeno stanje sve lošije. Niko nije siguran zbog čega se tako dramatično pogoršalo – kazala je Jenny.

    Amelija na blogu piše o svojoj bolesti kako bi osvijestila javnost, ali je to ujedno i način na koji se bori protiv osamljenosti. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,