Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zdravlje srca: Pet namirnica koje treba jesti i pet koje treba izbjegavati

Preuzmite sliku

Stres, neuredan stil života, neumjerena prehrana često dovode do razvoja srčanožilnih bolesti koje mogu biti kobne za zdravlje i kvalitetan stil života.

Piše: Diana Gluhak Spajić, mag. nutr.

Raznovrsna i umjerena prehrana može olakšati rad srca, pomoći u čišćenju krvnih žila i time značajno povećati kvalitetu života. Kako? Srce često nazivamo glavnim mišićem u našem tijelu. Srce je to koje konstantno radi i omogućava kolanje krvi našim žilama, koje u sebi nose hranjive tvari i kisik, ali i odnose produkte metabolizma iz naših stanica.

Prehrana igra veliku ulogu u zdravlju krvnih žila, pa tako hrana pržena u dubokom ulju i pohana, razne slatke i slane grickalice, gazirana pića ne pridonose zdravlju krvnih žila. Međutim, kako svaka medalja ima i svoju dobru stranu, postoji pregršt ukusne i nama dostupne hrane koja pomaže zdravlju srca.
A ti odabiri nisu teški. Primjerice, kada pravimo tjesteninu, možemo odabrati integralnu tjesteninu umjesto rafinirane „bijele“ tjestenine. Ista je stvar sa rižom.

 • Pet namirnica koje su bitne za zdravlje srca:

  Plava riba i maslinovo ulje
  Integralni hljeb i žitarice (riža, ječam, zob..)
  Kurkuma kao začin (kurkumin)
  Paradajz kao sok ili umak (likopen)
  Cikla kao salata ili smoothie

  Pet namirnica koje je bitno izbjegavati za zdravlje srca:

  Suhomesnate proizvode
  Slane i slatke grickalice
  Hranu prženu u dubokom ulju
  Bezalkoholna osvježavajuća (gazirana) pića
  Pekarske slastice i slana lisnata tijesta

  Napomena: Poseban oprez kod primjene ovih preporuka trebaju imati osobe koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi, jer tad prehrana za srčanožilna oboljenja izgleda u potpunosti drugačije, gdje se isključuju namirnice koje su bogate vitaminom K, jer Vitamin K u organizmu sudjeluje u formiranju ugrušaka i time zgrušavanju krvi, a to je u suprotnosti sa farmakološkom terapijom. (Ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje