Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zdravlje očiju: Sunčane naočale neophodne su i djeci

Preuzmite sliku

Jeste li znali da je i mališanima neophodna adekvatna zaštita očiju od sunca? Iako mnogi roditelji sumnjaju, stručnjaci se slažu da i najmlađi treba da nose sunčane naočale.

Oftalmolozi kao razlog navode to što ultraljubičasto (UV) zračenje uzrokuje brojne probleme vida povezane sa starenjem, kao što su očna mrena i makularna degeneracija.

Dakle, djeci je, kao i odraslima, ljeti potrebna zaštita od sunca da kasnije ne bi imala problem s vidom, a i zimi, pogotovo na snijegu, poželjno je nositi sunčane naočare.

Djeca mogu da nose naočale tek kada počnu sigurno da hodaju. Za njih, bez izuzetka, treba kupovati samo one sa certifikatom (originale), a ne jeftine kopije. Ako ispred oka stavite pretamne naočale ili one bez UV zaštite, mozak automatski širi zjenicu da bi u oko ušlo više svjetla, a samim tim će ući i više negativnog sunčevog zračenja. Dakle, bolje je ne nositi ništa, nego naočale koje nemaju nikakvu funkciju sem estetske.

Najbolji način da spriječite ulazak UV zraka i prašine u oči svog deteta su sunčane naočale s relativno velikim okvirima koji dobro idu uz lice.

Obavezno provjerite koliku zaštitu imaju naočale koje su se djetetu dopale.

Postoje i jeftine sunčane naočale koje imaju UV zaštitu. Ipak, one mogu da imaju neke druge rizike.

Naime, američka komisija za bezbjednost potrošačkih proizvoda zatražila je povlačenje nekoliko vrsta jeftinih sunčanih naočala sa tržišta. Razlog je bio nedozvoljena količina olova u njihovoj površinskoj boji. Takođe je poznato da okviri i stakla jeftinih naočala nisu dugog vijeka.

Ako niste sigurni koje sunčane naočale da odaberete za dijete, obratite se oftalmologu, koji će vam pomoći savjetima i preporukama.

Sunčane naočale bi trebalo da blokiraju 99100 odsto UVB i UVA zračenja.

UVA zračenje prodire u dublje slojeve kože i očiju. Zaslužno je za tamnjenje kože, ali može uzrokovati prijevremeno nastajanje bora i ostale znakove starenja.

UVB je ultraljubičasto zračenje visoke energije, koje može izazvati opekotine. Rožnica blokira većinu UVB zraka kako ne bi dospjele u oko i oštetile unutarašnje tkivo. Ali, u isto vrijeme preveliko izlaganje UVB zračenju može oštetiti rožnicu i izazvati bolno stanje  opekotinu rožnice koja se naziva fotokeratitis. Fotokeratitis može dovesti do privremenog gubitaka vida koji se naziva “snježno sljepilo”.

Nemojte zaboraviti da UV zračenje prodire i kroz oblake. Djeca bi trebalo da nose sunčane naočale čak i kad je oblačno.

Za dodatnu zaštitu od UV zračenja tokom sunčanih dana, kada djeca provode mnogo vremena vani igrajući se, pametno je da uz sunčane naočare nose šešir sa širokim obodom. Stručnjaci tvrde da sjena koju pruža šešir može prepoloviti izlaganje lica i očiju UV zračenju. Takođe, ne izostavite kremu za sunčanje. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,