Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zdrava ishrana: Zašto bi trudnice trebalo da izbjegavaju krompir?

Preuzmite sliku

Britanski naučnici utvrdili su da prečesto konzumiranje krompira ili čipsa u trudnoći može loše da se odrazi na zdravlje majke i djeteta…

Prečesto konzumiranje krompira ili čipsa u trudnoći može povećati rizik od pojave dijabetesa kod trudnica, otkrili su britanski naučnici.

Razlog tome je što skrob može da podstakne nagli porast koncentracije šećera u krvi. U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu “BMJ” praćeno je više od 21 hiljada trudnica koje nisu imale neku hroničnu bolest prije trudnoće. Trudnoća tijelo stavlja pred dodatne zahtjeve i kod nekih se žena tada pojavi dijabetes.

Gestacijski dijabetes obično nestaje nakon porođaja, ali može da predstavlja dugoročni zdravstveni rizik za majku i dijete.

U okviru istraživanja naučnici su pokušali otkriti šta čini neke trudnice izloženijima mogućnosti pojave dijabetesa.

Među praćenim trudnicama kod 854 pojavio se gestacijski dijabetes. Uočeno je da je rizik od pojave dijabetesa bio 27 posto veći kod trudnica koje su prosječno dva do četiri puta sedmično jele obroke koji su sadržavali 100 grama kuhanog, pečenog ili pire krompira odnosno čipsa. Kod onih koje su unosile pet ili više porcija krompira sedmično rizik se penjao do 50 posto.

Naučnici kažu kako bi zamjena dijela obroka krompira sedmično drugim povrćem poništila negativni efekat.

Neke namirnice sa visokim glihemijskim indeksom otpuštaju šećer u krv brzo, a druge s niskim otpuštaju ga sporije. Unošenje namirnica s niskim glihemijskim indeksom može pomoći u liječenju dijabetesa. (mamaibeba.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje