Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zbog navike koju rade mnogi ljudi završio je u hitnoj sa velikim problemom

Preuzmite sliku

Iako znamo da to nije dobro raditi, teško je odoljeti pucketanju kostiju. Navika je to mnogih ljudi, koja pruža trenutno olakšanje, ali je opasnija nego što možda mislite. Kaden Thaddeus zbog nje je završio na odjelu hitne pomoći. 

“Nemojte pucketati kostima u vratu. Jednostavno nemojte”, rekao je u videu objavljenom iz bolničkog kreveta.

Kako je pojasnio, njega je to dovelo do tortikolisa, prenosi index.hr.

“Svako jutro, čim se probudim, pucketam kostima leđa, zglobova, vrata, to mi je navika. Jutros sam tako zakrenuo vrat i nije se ništa čulo. Onda sam jače. Pa jače. Iduća stvar koju znam je da nisam mogao okrenuti glavu desno, imao sam osjećaj da me netko probo nožem u vrat i završio sam u hitnoj”, pojasnio je na TikToku.

@ur.boiHow cracking my neck landed me in the ER // STORYTIME! #McDonaldsCCSing #VideoSnapChallenge #ASOSFashunWeek♬ vlog type beat – Fleeky

Tortikolis je ukočenost vrata koju uzrokuje ekstremno oticanje mišića vrata. Healthline navodi da pucketanje vrata može dovesti do ozbiljne povrede ako se ne radi ispravno ili ako se radi prečesto.

“Prejako pucanje vrata može vam stisnuti živce u vratu. To može biti izuzetno bolno i otežati ili onemogućiti pomicanje vrata. Prejako pucanje vrata također može istegnuti mišiće oko vaših zglobova i same zglobove”, pojašnjavaju.

A ako to nije dovoljno zastrašujuće, Healthline dodaje: “Na vašem se vratu nalaze mnoge važne krvne žile. U nekim slučajevima prejako ili prečesto pucanje vrata može probiti jednu od tih krvnih žila. To može prouzrokovati zgrušavanje krvi, što može biti opasno jer blokira protok krvi u vaš mozak.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,