Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto vitamin E nije potrebno uzimati kao dodatak ishrani?

Preuzmite sliku

Za mnoge ljude uzimanje suplemenata je dio jutarnje rutine. Dugo se mislilo da su takvi dodaci brz i adekvatan način da se nadomjesti dnevna potreba za hranjivim suptancama koje vam možda nedostaju, a u najgorem slučaju, čak i ako ih vaše tijelo ne treba, neće nanijeti nikakvu štetu.

Naročito popularan dodatak ishrani je vitamin E. Međutim, istraživanja ukazuju na to da svakodnevno uzimanje vitamina E zapravo može da nanese više štete nego koristi, prenosi N1.

„Posebno je važno izbjegavati uzimanje dodataka vitamina E. Ne samo da postoji malo kliničkih istraživanja koja pokazuju da dodaci vitamina E koriste vašem zdravlju već u nekim situacijama mogu da budu štetni“, smatraju na klinici Cleveland.

Vitamin E  je važan dio odbrane vašeg tijela

Vitamin E poznat je uglavnom kao antioksidans. Kao što objašnjava Kancelarija za prehrambene dodatke Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), „antioksidanti štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala koji mogu da doprinesu razvoju kardiovaskularnih bolesti i karcinoma“.

Vitamin E je takođe uključen u imunološku funkciju i pomaže u drugim metaboličkim procesima.

Umjesto jedne određene supstance vitamin E je skup jedinjenja i često se nalazi u hrani, posebno biljnim uljima poput uljane repice ili ulja suncokreta, soje, kukuruza i maslinovog ulja. Takođe se nalazi u orašastim plodovima i sjemenkama, kao i u žitaricama.

Odraslima treba 15 miligrama dnevno, prema NIH-u. Za razliku od, recimo, vitamina C koji se ne može deponovati u tijelu, vitamin E koji vašem tijelu nije odmah potreban „čuva“ se za buduću upotrebu, pa ne bi trebalo svakodnevno uzimati dodatke tog vitamina.

Moguće je imati previše vitamina E

Iako je malo vjerovatno da ćete, konzumirajući vitamin E kroz hranu, unijeti previše tog vitamina, njegovo uzimanje u obliku dodataka  je potpuno druga stvar.

„Velike doze vitamina E mogu da povećaju rizik od krvarenja smanjenjem sposobnosti krvi da stvara ugruške nakon posjekotine ili povreda i ozbiljnih krvarenja u mozgu poznatog kao hemoragijski moždani udar“, navodi NIH.

Oni takođe kažu da je gornja granica dodataka vitamina E za odrasle 1.000 miligrama na dan, dodajući da „neka istraživanja ukazuju na to da uzimanje dodataka vitamina E, čak i ispod tih gornjih granica, može naštetiti“.

Tačnije, istraživanje je pokazalo da muškarci koji su nekoliko godina svakodnevno uzimali 180 miligrama sintetskog dodatka vitamina E imaju povećan rizik od karcinoma prostate.

Vitamin E može da utiče na efikasnost određenih lijekova

NIH takođe upozorava da dodaci vitamina E mogu da „komuniciraju ili ometaju“ različite lijekove, uključujući antikoagulanse ili antitrombocite, čime se povećava rizik od krvarenja kod pacijenata.

Druga istraživanja pokazala su da može da utjiče na blagodeti drugih antioksidansa, poput vitamina C, ako se istovremeno uzima, i da može da smanji efikasnost hemoterapije ili zračenja za pacijente sa karcinomom.

Nedostatak vitamina E je veoma rijedak

„Budući da se vitamin E nalazi u hrani, nedostatak je rijedak“, izvještava Harvard T. H.

Ljekari ponavljaju da vjerovatno unosite dovoljno vitamina E putem hrane i zato dodaci nisu potrebni. Zapravo, prema izvještaju s Harvarda „naučnici su raspravljali da li mogu ti dodaci da budu štetni, pa čak i da povećaju rizik od smrti“.

Često citirana meta-analiza o dodavanju velikih doza vitamina E otkrila je da uzimanje najmanje 180 miligrama sintetičkog vitamina E dnevno rezultira povećanjem rizika od smrti iz bilo kog razloga za četiri posto.

Kao što upozorava NIH, prije uzimanja bilo kakvih dodataka potrebno je da se posavjetujete sa svojim ljekarom.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje