Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto vas ponekad svrbi jezik ili usta nakon nekog voća, iako na njega niste alergični?

Preuzmite sliku

Vjerovatno vam se bar jednom dogodilo da ste zagrizli jabuku, kivi ili bobičasto voće i osjetili da vas jezik ili područje oko usta svrbi, iako ste sigurni da niste alergični na voće koje ste pojeli. Zašto se to događa?

Stručnjaci taj fenomen nazivaju oralni alergijski sindrom. Ta pojava je prilično uobičajena i rezultat je unakrsne reakcije. Jednostavno rečeno: vaše tijelo prepoznaje proteine u svežem voću koje ste konzumirali kao slične onima koji se nalaze u polenu, na koji ste zapravo alergični, piše HuffPost.

Šta je oralni alergijski sindrom?

Prema Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju, radi se o obliku kontaktne alergijske reakcije koja se javlja nakon kontakta usta i grla sa sirovim voćem i povrćem. Najčešći su simptomi, koji se obično javljaju odmah nakon gutanja, svrab ili oticanje usta, lica, usana, jezika i grla.

“To je obično reakcija na svježe voće, orašaste plodove ili povrće koja se razvija kod pacijenata koji imaju polensku groznicu”, objasnila je alergolog dr Svetlana Kriegel.

Ona je dodala da oko 15 posto pacijenata ima reakciju na svježe voće i povrće jer imunološki sistem zamijeni protein voća sa bjelančevinom polena.

“Vaše tijelo doslovno misli da ste upravo unijeli onu vrstu polena na koju ste alergični”, rekla je dr Krigel.

Dr Katie Marks-Cogan je rekla da kada su u pitanju prave alergija na hranu, poznato je da ih prouzrokuje preko 180 namirnica, a neke od njih su voće i orašasti plodovi, prenosi index.hr.

Šta su ukršteni reaktori?

Uopšteno govoreći, postoje četiri kategorije alergena koji unakrsno reaguju s vrstama voća, povrća i orašastih plodova koje prouzrokuju reakcije slične alergijama.

Mogu da budu određeni voćni plodovi u sezoni u određeno doba godine, neke vrste polena su izraženije tokom određenih mjeseci.

To znači da se reakcija koju mnogi ljudi povezuju s nekim voćem ne odnosi na to godišnje doba, već jednostavno ukazuje na osjetljivost na jednu vrstu polena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje