Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su žene i djeca otporniji na Covid-19? U slučaju korona virusa muškarci su slabiji pol

Preuzmite sliku

Iz nekog razloga, žene i djeca su manje podložni infekcijama korona virusa

Vijesti o korona virusu su preplavile svjetske medije. Ono što znamo o COVID-19 virusu se uglavnom svodi na testiranja i statističke podatke: do sada se razboljelo više od 115.000 ljudi, od kojih je 4.000 preminulo, piše Telegraf.rs.

Ali postoji nešto što medicinski stručnjaci ne razumiju:

Zašto je infekcija korona virusom uglavnom blaga po ženu i djecu, u odnosu na muškarce i stariju populaciju?

Prema izvještaju Nacionalne zdravstvene službe, svega 2,4 procenata svih prijavljenih slučajeva COVID-19 korona virusa u Kini (gdje je počela epidemija) su djeca. A od toga, samo 2,5 odsto je iskusilo bilo koji od težih simptoma povezanih sa bolešću. Na globalnom nivou još uvijek nije zabilježen smrtni slučaj kod male djece.

 • Kada je riječ o uticaju korona virusa na žene, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da, iako su muškarci i žene bili zaraženi u otprilike jednakom broju, stopa smrtnosti među muškarcima bila je 2,8 posto, u poređenju sa 1,7 odsto među ženama zbog čega se smatra da se žene “lakše” nose sa infekcijom od muškaraca.

  Zdravstveni eksperti imaju nekoliko teorija o uticaju korona virusa na djecu i žene, a smatraju da je ključno otkriti kako ovaj specifični soj utiče na imuni sistem djece, ali i različite polove.

 • Kada je u pitanju uspostavljanje imunološkog odgovora protiv infekcija, smatra se da su muškarci slabiji pol

  – Žene imaju suštinski različit imunološki odgovor od muškaraca. Žene imaju veću vjerovatnoću da obole od autoimunih bolesti, a postoje dobri dokazi da žene proizvode bolja antitijela na vakcine protiv gripa, koje odrasle štite od patogena kojima su bili izloženi kao djeca – kazao je profesor Paul Hunter sa Univerziteta u Istočnoj Angliji.

  Jedna od hipoteza je da jači imunološki sistem ženama daje prednost preživljavanju njihovim potomcima, kojima ugrađuju antitijela iz majčinog mlijeka koji pomažu u uklanjanju bolesti dok se imunološki sistem dojenčadi još razvija.

  Čvrsti biološki faktor može biti odgovoran, uključujući ženski polni hormon estrogen, za koji se čini da igra važnu ulogu u imunitetu i činjenicu da žene nose dva X hromozoma, koji sadrže gene vezane za imunitet. Muškarci, naravno, nose samo jedan X hromozom.

  Postoje značajne razlike između dječijeg i imunološkog sistema odraslih

  Imuni sistem je u djetinjstvu slab, a povišene temperature, koje su česte kod djece, predstavljaju znak da tijelo adekvatno reaguje na infekciju – pomaže da se prirodno izbori sa virusom. Međutim, ako je aktivnost imunog sistema prekomjerna to može da ošteti druge organe u tijelu i to može da bude jedan od razloga zašto korona virus može da bude smrtonosan.

 • – Mora da postoji nešto što ovaj virus radi tijelu, a što ne podrazumijeva stimulisanje imunološkog sistema kod djece. Čini se da korona virus ne postavlja nesrazmjeran imunološki odgovor, a neki slučajevi su asimptomatski (bez simptoma, znakova bolesti) – objašnjava doktor Nataly McDermont iz Kings koledža u Londonu (KCL).

  Pojedini ljekari objašnjavaju da je dječiji imuni sistem jak, dok njihova pluća još uvijek nisu pod uticajem zagađivača ili pušenja i obično nemaju osnovne bolesti. To znači da ako dobiju virus, vjerovatno se neće razboljeti od njega – i vjerovatno neće pokazivati nikakve simptome.

  – Dječiji imuni sistem je naviknut na stalne napade, tako da lakše koordinira i reguliše svoj odgovor. Na kraju dana, kada bi se njihov imunološki sistem uplašio svakog virusa, bili bi svakog puta smješteni na odjeljenje intezivne njege. Umjesto toga, djeca su zaista dobra u stvaranju dobrih, brzih imunoloških odgovora – kazala je doktorica Buddy Crich, ljekar u dječijoj bolnici Vanderbilt.

  To bi moglo da znači da djeca imaju blaži oblik bolesti i simptome koji se ne pogoršavaju, te da upravo zbog toga ona ne idu kod ljekara, nisu hospitalizovana i nema više prijavljenih slučajeva. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje