Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto se u BiH više ne može kupiti dječiji sirup ‘dalsy’ za snižavanje temperature?

U bh. apotekama više se ne može kupiti sirup „dalsy“, koji se koristi za snižavanje temperature kod djece.

Iz apoteka u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kazali su za „Avaz“ da ovog lijeka u prodaji nemaju više od mjesec te da daju zamjenske sirupe, ali mnogi roditelji zbog toga negoduju, tražeći upravo ovaj.

Drugi proizvođač

– Već duže vrijeme kod nas nema sirupa „dalsy“ – kazali su za “Avaz” iz apoteke „Betty“ iz Banje Luke, pojašnjavajući da ovog lijeka nema u nabavci.

Ista je situacija i u apotekama u KS, a iz „Apoteka Sarajevo“ kazali su da su ih iz predstavništva „Mylan“, koji je nosilac odobrenja za prometovanje sirupa „dalsy“ u BiH, informirali da su još 17. jula Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH obavijestili o nestašici ovog sirupa.

Lijeka neće biti na bh. tržištu sigurno do kraja ove godine. Tačne razloge nestašice ni mi ne znamo – kazala je za „Avaz“ Alma Melić, viša stručna saradnica u „Apotekama Sarajevo“.

Potvrdili su da će u poslovnicama „Apoteka Sarajevo“ već od danas biti dostupan lijek istog sastava i oblika kao „dalsy“, samo drugog proizvođača.

– Riječ je o sirupu „ibuprofen HF“ proizvođača „Hemofarm“ Banja Luka – pojasnila je Melić.

Bez obavijesti

Roditelji koji su djeci davali ovaj sirup zabrinuti su i kažu da ne znaju koja je zamjena najbolja. U većini slučajeva nude im „neofen“.

– Ostala sam zaprepaštena kad su mi jučer u apoteci rekli da mi ne mogu dati sirup, iako sam u kući ostavila dijete koje gori od temperature. Nisam znala šta da radim, nudili su mi zamjenu, ali nisam uzela, jer sam djeci, kada su bolesna, uvijek davala „dalsy“ i najviše im je pomagao. Zbunjena sam zašto nas niko iz nadležnih ustanova nije obavijestio da lijeka nema ili da je povučen – kazala je jedna Sarajka koja je kontaktirala redakciju Avaza.

Šta kažu u Agenciji

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navode da nemaju informacije o nestašici sirupa na tržištu. Kažu da lijek sigurno nije povučen te da je, prema njihovoj evidenciji, u prodaji registriran do 2020. godine. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,