Nedjelja, 19. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto nam je stalno hladno

Naučna istraživanja pokazala su da su žene od 3 do 10 posto hladnije od muškaraca zato što muško tijelo sagorijeva više kalorija koje generiraju toplotu, a sve zahvaljujući većem procentu mišića u tijelu.

Krvna zrnca

Dok spol igra veliku ulogu u tome koliko ćemo biti osjetljivi na hladnoću, postoje i neke druge stvari koje su, također, uzrok drhtavice i niže tjelesne temperature, a koje ponekad zahtijevaju i pomoć ljekara. Ukoliko često osjećate drhtavicu i hladnoću, možda je to zbog bolesti, ishrane ili navika u spavanju, piše “Zdravlje u kući”.

Cirkulacija – Krv cirkulira tijelom kako bi do svih dijelova donijela hranljive sastojke i odnijela ono što tijelu nije potrebno. Ponekad tijelu nedostaju crvena krvna zrnca, koja će prenositi kisik, a kad je cirkulacija loša, onda su primarni oni organi koji su važni za preživljavanje, prije svega srce i pluća. Ovi organi dobivaju krv prije ostalih i to je razlog zašto su nam drugi dijelovi tijela hladni.

Željezo – Ovaj mineral pomaže cirkulaciju krvi i time i transport kisika. Kad nemamo dovoljno željeza, javlja se anemija i hipotiroidizam, koji dovode do konstantnog osjećaja hladnoće.

Manjak hormona

Štitna žlijezda – Jedna od osam žena ima tokom života probleme sa štitnom žlijezdom. Nažalost, 60 posto tih žena nikad ne posumnja da uopće ima problem. Hipotireodizam se javlja kad u tijelu nema dovoljno hormona štitne žlijezde, metabolizam je time sporiji, a tijelo se ne može ugrijati.

Neuhranjenost – Ovo je vrlo rasprostranjen razlog, jer masnoća u tijelu pomaže da ostanemo topli. Kad nemamo dovoljno masti u organizmu, onda nam je hladno.

Više masnoće

Masna hrana zapravo je vrlo dobra za zdravlje. Prave i dobre masti reguliraju temperaturu tijela, ali se treba držati zdravih masti, poput onih iz avokada.

Manjak vitamina B12

Vitamin B12 učestvuje u pravljenju crvenih krvnih zrnaca i metabolizmu energije. Kad ga nema dovoljno, onda se javlja osjećaj drhtavice i hladnoće. Jedite više jaja, piletine i ribe kako biste nadoknadili manjak ovog vitamina.

Rajnardov sindrom

Rajnardov sindrom se vrlo rijetko javlja, ali je moguć i kao posljedicu ima osjećaj hladnoće. Tada imate utisak da su vam šake i stopala ledeni, jer vam je cirkulacija otežana.

Proteini

Hrana bogata proteinima veoma je važna za osjećaj toplote. Kako bi tijelo proizvodilo toplotu, potrebni su joj proteini. Kad jedete proteine, tjelesna temperatura se penje.

Odmor

Nedostatak sna može učiniti da vam je hladnije nego inače. Kad ne spavate dovoljno, to, onda, pogađa hipotalamus, koji je zadužen za regulaciju tjelesne temperature. Umor utječe i na usporavanje metabolizma pa sve to ukrug vodi ka tome da osjećate hladnoću. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,