Srijeda, 30. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto je pješačenje korisno za zdravlje

Istraživanje na Bingamton univerzitetu u New Yorku otkriva da umjereno intenzivno hodanje poboljšava kardiovaskularne faktore rizika u kratkom roku.

Znamo da je šetanje odlična forma vježbanja, ali su istraživanja podeljena o tome koliko je šetanje uspješno u promeni holesterola, težine i krvnog pritiska“, rekla je Pamela Stuart Gass, dekan i profesor na Bingamtonu.

Gassova je predvodila studentkinju doktorskih studija, Elizabet Marigiano, dok su sprovodile studiju na grupi od 70 žena. One su učestvovale u dobrovoljnom programu zajedničke šetnje. Učesnicama je dat programabilni brojač za sate provedene u šetnji, u periodu od 10 nedjelja, i trebalo je imaju bar 150 minuta nedjeljno brzog hodanja. Na njima su urađeni testovi prije početka šetanja, a internet-alat za procjenu rizika je korišten da otkrije rizik od srčanog udara, u roku od 10 nedjelja.

Nakon pet nedjelja, učesnice su govorile o zdravlju svog srca, i tada su uzeti podaci sa brojača koraka. Njima je ponuđen i izazov s ciljem da povećaju aerobne sposobnosti, a koji je podrazumevao povećanje njihovih dnevnih koraka, za najmanje 10 odsto.

Na kraju im je izmerena težina, BMI, krvni pritisak i holesterol, a morale su i da odgovore na pitanja o njihovo fizičkoj aktivnosti, ličnim karakteristikama, izboru hrane i ponašanju u proteklih 10 nedjelja.

Rezultati su potvrdili početne hipoteze tima istraživača, da hodanje može da poboljša kardiovaskularne faktore rizika u kratkom vremenskom periodu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,