Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ispijanje vode tokom obroka donosi više štete nego koristi?

Preuzmite sliku

Iako je održavanje pravilne hidratacije presudno za celokupno zdravlje, ispijanje vode uz obrok nije baš dobar izbor.

Šta se dešava kada svaki zalogaj „zalijete vodom“?

Isušuje usta

oliko god kontradiktorno zvučalo, čaša vode uz obrok može isušiti pljuvačku. Neki ljudi vole da dodaju krišku limuna u vodu, što je čini kiselim napitkom koji utiče na lučenje pljuvačke.

Suhoća u ustima može da dovede do nekih neprijatnih simptoma, uključujući zadah. Voda sa limunom takođe može da pogorša određena zdravstvena stanja, poput refluksa kiseline, i može da oštetiti zubnu gleđ, prenosi N1.

Može da šteti probavi

Kada uz obrok pijete vodu, pljuvačka se razređuje. To utiče na oslobađanje želučanih sokova koji su odgovorni za probavu hrane. Kao rezultat toga, vaš želudac dobija slabije signale za razgradnju hrane, što može da dovede do nadutosti, piše Bright Side.

Usporava apsorpciju hranjivih sastojaka

Budući da konzumiranje vode tokom obroka razređuje probavne sokove, to utiče na prirodan nivo kiselosti želuca. To negoativno utiče na vaš probavni sistem i dovodi do toga da vaše tijelo apsorbuje manje vitamina i hranjivih sastojaka.

Može da dovede do žgaravice

Ispijanje vode uz obroke dodaje volumen želucu i povećava pritisak na njega, slično kao što bi to činio obilan obrok. To može da pogorša određena zdravstvena stanja i poveća rizik od refluksa kiseline.

Budući da  unos vode tokom obroka dovodi do toga da se luči manje probavnih enzima, to može da dovede do lančane reakcije nuspojava, uključujući žgaravicu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,