Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto djeca ne treba da jedu kobasice?

Kobasice treba isključiti iz ishrane djeteta.

Kobasice su jednostavne za pripremu, ali ne i najkorisniji proizvod. Privikavati dijete na ukus kobasica od najranijeg uzrasta je pogrešno, jer na taj način “programirate” kasnije ponašanje u životu. Tijelo se veoma brzo „vezuje“ za ukus kobasica – zahvaljujući mnogim aditivima za ukus koji bukvalno izazivaju zavisnost, piše Ženski magazin.

Neki roditelji smatraju kobasice “pravim” mesom. Ali u stvari, u kobasicama nema više od 10% mesa. Ostatak su tetive, koža, životinjske masti, proteinske masne emulzije, stabilizatori, boje, kao i brašno i skrob, koji „lijepe“ cijelu masu. Nije najkorisniji set, posebno za dječiji želudac.

Kobasice uništavaju imuni sistem

Boje, konzervansi, pojačivači ukusa i druge hemikalije koje se dodaju od strane proizvođača postepeno se akumuliraju. Da biste se oslobodili “opterećenja”, tijelo radi u poboljšanom režimu – imunološki sistem djeteta slabi: zato što „sile“ koje se mogu boriti protiv infekcija, idu na obradu otrova.

Kobasice mogu izazvati gojaznost

Kobasice – visokokalorični proizvod sa skrivenim šećerom (da!), puno sporih ugljenih hidrata, soje i tone soli. Sve to remeti hormonalni sistem i odlaže višak kalorija, koji se zatim pretvaraju u mast. U isto vrijeme, nutritivna vrijednost kobasica je skoro nula.

Ako zaista želite dati djetetu kobasice, onda birajte proizvode koji su namijenjeni djeci. Ove kobasice se razlikuju po sastavu i prilagođeni su specifično za ishranu djeteta. Barem tako kažu proizvođači. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,