Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto čaj treba da se pije svaki dan

Preuzmite sliku

Popularno

Da li i vi spadate među one koji piju čaj samo kada su bolesni? U tom slučaju – mnogo griješite!

Čaj se lakše pravi od kafe

Nemamo mi ništa protiv kafe, samo želimo da vam objasnimo koliko je čaj važan. Razmislite samo – koliko različitih mašina za pravljenje kafe postoji, a koliko za čaj? Takođe, mnogi i dalje sami melju kafu, što je super, ali to oduzima vrijeme. Da biste popili čaj potrebni su vam samo topla voda i bilje koje ćete preliti. I omiljena šolja, naravno.

Zeleni čaj ubrzava metabolizam

  • zeleni-caj
  • Probajte ujutru da popijete šolju zelenog čaja umjesto kafe, takođe ćete se dobro razbuditi, još ako dodate malo limuna, efekat će biti jači. Zeleni čaj, takođe, smanjuje rizik od osteoporoze, a da pomaže prilikom skidanja viška kilograma, sigurno već znate.

    Crni čaj protiv lošeg zadaha

    Istraživači Univerziteta u Chicagu su otkrili da crni čaj sadrži hemijske komponente polifenole koji usporavaju formiranje plaka u ustima. Na taj način ovaj čaj onemogućava stvaranje bakterija i rizik od neprijatnog zadaha. Polifenoli, takođe, pomažu u sprječavanju parodontopatije.

    U Kini smatraju da je nemoguće živjeti bez čaja

    Uz drva za ogrjev, rižu, ulje, so i sirće, čaj se smatra jednim od suštinskih životnih namirnica ljudi u Kini.

    Čaj ima moć da vas smiri

    Čaj od korijena valerijane djeluje kao bezbijedno i efikasno umirujuće sredstvo. U njemačkoj studiji, od 200 odraslih, pola je uzimalo ekstrakt valerijane, a pola lijek protiv anksioznosti. Oni koji su pili valerijanu prijavili su jednako poboljšanje kvalitete spavanja, i osjećaj da su odmorni, kao i oni koji su uzimali lijek.

    Čaj je odličan protiv nekih alergija

    Ukoliko patite od sezonskih alergija započnite dan šoljom čaja od koprive. Istraživanje koje je pratilo 69 ljudi je ustanovilo da kopriva ublažava simptome alergije.

  • kamilica-caj-1328585176-120009
  • Čuva nas od dehidracije

    Neki stručnjaci vjeruju da je čaj u nekim situacijama bolji od vode. European Journal of Clinical Nutrition je objavio da je utvrđeno da čaj rehidrira isto koliko i voda, plus sadrži dodatni bonus – antioksidanse.

    Popodnevni čaj zlata vrijedan

    Navodno je 1840. Ana Marija Stenhoup, vojvotkinja od Bedforda, smislila genijalnu ideju da popodnevnim čajem premosti vrijeme između ručka i večere, prije svega da bi umanjila želju za kolačima i tortama.

    (mondo.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje