Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zaštita na dječjim kolicima koju treba izbjegavati

Preuzmite sliku

Kako bi bebu u kolicima zaštitili od sunca i vrućine, mnogi roditelji kolica prekriju gazom, ručnikom ili sličnim pomagalom. No pedijatri upozoravaju da takva zaštita može biti opasna za bebu

Stavljanje prekrivača na kolica kako bi se bebu zaštitilo od sunca i vrućine, djetetu zapravo čini više štete nego što mu pomaže. Naime, stavljanjemzaštite zaustavlja se protok zraka te u kolicima može postati jako vruće čak i ako koristite lagane materijale.

U takvim ekstremnim uslovima temperatura bebina tijela može porasti čak 5 puta brže nego temperatura tijela odrasle osobe zbog čega se dijete može naći u opasnosti.

‘Na bebina kolica nikada nemojte stavljati zaštitne prekrivače. Dozvoljeno je jedino korištenje najtanje gaze (ne pelene!), ali i tada bebu morate provjeravati svakih 10 minuta’, upozorava dr. med. spec. pedijatar Snježana Chamae te dodaje da je veliki oprez potreban zbog toga jer je klima ljeti gotovo pa tropska – velike vrućine u kombinaciji s visokim postotkom vlage. Dr. Chamae roditeljima savjetuje i kakva je kolica za bebu najbolje koristiti.

Visoka ili niska kolica?

‘Najbolja su visoka kolica, odnosno kolica kod kojih je dio u kojem beba leži i sjedi što više podignuta od tla. Kolica standardne visine koja se najčešće koriste zapravo se nalaze u području u kojem ima najviše smoga i nečistog zraka’, ističe dr. Chamae.

Srećom, postoje drugi, sigurniji način na koje ćete bebu zaštiti od sunca i vrućina. Jedan je korištenje suncobrana koji sprečava prodiranje UV zraka i koji će stvoriti sjenu bez zaustavljanja protoka zraka. Drugi način je korištenje malog ventilatora koji se pričvrsti na bebina kolica. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,