Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zabrinjavajuće: U Sloveniji raste broj oboljelih od HIV-a

Preuzmite sliku

Broj osoba zaraženih virusom HIV-a, koji izaziva AIDS, u Sloveniji je u znatnom porastu zbog čega zdravstvene vlasti pojačavaju kampanju informisanja ugrožene populacije putem medija i posebnih programa.

Oko 600 ljudi zaraženih HIV-om u Sloveniji, koja ima dva miliona stanovnika, u evropskom je prosjeku, ali je zabrinjavajući podatak da su u pet mjeseci ove godine dijagnosticirana 43 nova slučaja, što je dvostruko više nego lani, navodi u utorak ljubljansko Delo.

“Ne samo u Sloveniji nego i u Evropi HIV više nema kobni predznak jer rizične skupine znaju da je liječenje učinkovito i zato najvjerovatnije zaboravljaju na zaštitu”, kazao je za list infektolog Janez Tomažič.

Iako postoje lijekovi za oboljele od AIDS-a  Sloveniji je u zadnjih desetak godina od posljedica te bolesti umrlo nešto tridesetak ljudi, među ostalim i zato jer se besplatna testiranja na virus obavljaju samo u Ljubljani, pa je vlada u saradnji sa zdravstvenim organizacijama pokrenula kampanju informisanja ugroženih skupina, prenosi Fena.

Jedan od programa koji se provode je i program “Reakcija na HIV” te  posebna aplikacije na internetu i društvenim mrežama s detaljima o načinima izbjegavanja infekcije, za što je novac donirala norveška vlada. U okviru tog programa provdena su 833 različita testiranja na spolno prenosive bolesti, a pokazalo se da su osim virusa HIV u porastu i infekcije hepatitisom B i gonorejom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,