Ponedjeljak, 11. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

WHO upozorava: U toku najgora epidemija ospica u posljednjih 13 godina

Prema novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) epidemija ospica se nastavlja širiti.

U prvih pola godine prijavljeno je najviše slučajeva oboljenja od te bolesti, u posljednjih 13 godina. Što je gotovo tri puta više slučajeva zaraze nego u ovo vrijeme prošle godine.

Osim što ospice ugrožavaju zdravlje i živote ljudi, one su snažan teret za zdravstveni sistem, prenosi Index.hr

Zabrinjavajuće stanje u SAD-u

U SAD-u je zabilježen najveći broj slučajeva u posljednjih 25 godina. S druge strane, u evropskoj regiji je registrovano blizu 90.000 slučajeva zaraze. Što prelazi i broj registrovanih od prošle godine, koji je iznosio 84.462 oboljelih osoba od ospica.

Razlog povećanja broja je niži broj vakcinisanja. Ipak, razlozi o tome su različiti od države do države. Negdje se radi o zdravstvenom sistemu, uslugama vakcinisanja, cijenama ali i dezinformacijama i slaboj upućenosti.

Najveći broj slučajeva zabilježen u Kongu, Ukrajini i na Madagaskaru

U Demokratskoj Republici Kongo, Madagaskaru i Ukrajini zabilježen je najveći broj slučajeva u ovoj godini. Ipak, pozitivan je podatak da se na Madagasrkaru broj drastično smanjuje u proteklih nekoliko mjeseci, zbog vladine kampanje o potrebi vakcinacije protiv ospica.

Bolest koja se može spriječiti

Kako bi se osigurala zaštita od epidemije, odnosno od širenja te bolesti, potrebna je visoka razina vakcinisanja (95%) na nacionalnoj razini.

Prema podacima WHO-a i UNICEF-a objavljenima u julu 2019. godine, 86% djece primilo je prvu dozu vakcina protiv ospica, a 69% drugu.

Znači da je oko 20 miliona djece u 2018. godini ostalo uskraćeno za vakcine.

Simptomi i nuspojave

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, uzrokovane virusom morbila. Nakon prosječne inkubacije (10 do 12 dana), prvo se javlja povišena tempatura tijela, curenje iz nosa, suhi kašalj te crvenilo i suzenje očiju. Pored toga, pojavljuju se karakteristčne Koplikove pjege na sluznici usne šupljine s unutrašnje strena obraza. Nakon toga se javlja specifičan opis po koži, koji traje od 4 do 5 dana.

Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se u oko 6 do 13% oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica.

U Evropskoj uniji se godišnji registruje 1 preminuli na hiljadu oboljelih od ospica. Najveći rizik je za malu djecu do 2 godine, trudnice te osobe s slabim imunitetom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,