Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vrtoglavica kao znak upozorenja na određena dešavanja u organizmu

Preuzmite sliku

Vrtoglavica – većina s vremena na vrijeme pati od nje, ali uzroci nisu uvijek bezopasni. Otkrivamo na koje ozbiljnije zdravstvene teškoće vrtoglavica može upozoravati.

Odjednom se sve okreće, tlo se počinje ljuljati, čini se da nas nešto nedokučivo vuče prema dolje Ili nam se pak zacrni pred očima, a ponekad i vidimo zvjezdice. Mnogi ljudi žale se porodičnom ljekaru na vrtoglavicu i poremećaje ravnoteže.

Uzroci, koji mogu biti tjelesni i emocionalni, različiti su koliko i simptomi. Naime, vrtoglavica sama po sebi nije bolest, nego znak da nešto nije uredu, prenosi MissZdrava.

Nizak krvni pritisak može biti uzrok vrtoglavice

Vrti vam se kad ujutro ustanete sa sofe ili iz kreveta? Onda se, u mnogim slučajevima, iza toga krije nizak krvni pritisak. Pritisak u tom slučaju obično pada na vrijednost ispod 100/60 mmHg. Međutim, obično ne postoji rizik od dugoročnih tjelesnih posljedica. Jer za razliku od povišenog krvnog pritiska, u ovom slučaju ne može se očekivati oštećenje krvnih žila ili organa. Pomoć u akutnim slučajevima: brzo popijte najmanje 0,5 l vode, a i slana peciva su također korisna. Također biste trebali leći i podići noge (npr. na jastuk).

Nedostatak tekućine brzo vodi do vrtoglavice

Naše tijelo sastoji se od 70 posto vode. Stoga nije ni čudo što naš organizam izlazi iz balansa kad ima premalo tekućine. Trebalo bi popiti najmanje dvije do tri litre vode dnevno – čak i više ako je jako vruće. Time se osigurava da nam se krv ne zgusne i da se naši organi adekvatno opskrbe. Vrtuljak u vašoj glavi tada nema šanse.

Upale u usnoj šupljini mogu biti uzrok vrtoglavice

Milijarde bakterija žive u našoj usnoj šupljini, a osiguravaju netaknutu oralnu floru i odbijaju opasne klice. Ako oralna flora nije u ravnoteži, razvija se upala desni i bakterije ulaze u tijelo putem krvnih žila. Moguće posljedice koje često najavljuje vrtoglavica: upala srčanog mišića, srčani ili čak moždani udar. Budite oprezni sa zubima koji su tretirani u korijenskim kanalima i tamo se bakterije često talože, nezapaženo.

Napetost u vratu i ramenima izaziva vrtoglavicu

Jaka i nepravilna opterećenja naprežu naše mišiće i tetive. Rezultat je napetost. To može izazvati i vrtoglavicu zbog stegnutih živaca ili krvnih žila. Ponekad iza toga stoji čak i diskus hernija.

Nedostatak vitamina B12 može biti uzrok

Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih ćelija. One transportuju kisik kroz tijelo i tako drže srce u pogonu. Osim toga, vitamin B12 razgrađuje stanični toksin homocistein koji oštećuje naš kardiovaskularni sistem i krvne žile. Za prevenciju treba jesti govedinu, ribu, mliječne proizvode i jaja, za vegane su dobra zamjena i pripravcima iz apoteke.

Brige i stres kao okidači

Tuga i briga dugoročno opterećuju naše tijelo. Mnogi stručnjaci vide sve više psiholoških problema kao uzrok vrtoglavice – često u kombinaciji s organskim bolestima. Specijalizirane klinike mogu pomoći oboljelima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,