Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vrijedno pažnje: Ovo je ‘zdrava’ hrana koja zapravo može biti loša za vaše zdravlje

Preuzmite sliku

Jesti zdravo samo je pitanje svijesti. Nažalost, prehrambenoj industriji je ponekad otežano zapravo znati šta je zdravo a šta nije, stavljanjem pogrešnih reklama i etiketa na ono što je zapravo bezvrijedna hrana, piše Bright Side.

Ovo su neke od namirnica koje nisu baš najbolje za vaš organizam, prenosi Tuzlasnki.ba.

Voćni sokovi

To uključuje i sok od pomorandže! Industrija hrane već decenijama prodaje voćne sokove i smoothieje kao zdravu alternativu redovnom voću. Ne samo da sadrži istu količinu šećera kao i soda, već joj nedostaje vitamina i sadrži prazne kalorije koje vam ne daju energiju.

 • Umjesto toga: Jedite redovno voće. Ako zaista volite sok, možete ga napraviti kod kuće, ali zapamtite da on i dalje sadrži puno više šećera nego što voće jedete normalno.

  Mlijeko

  Za razliku od onoga za šta smo upućeni, mlijeko i mliječni proizvodi daleko su od presudne važnosti u našoj prehrani. Iako mlijeko sadrži apsorbirani kalcij i vitamin D, ako ga pijete puno, vjerovatno premašite kalorije potrebne za jedan dan. A ako ste odrasla osoba, mogli biste biti u opasnosti ako redovno jedete meso i jaja.

 • Umjesto toga: razmislite o svojoj trenutnoj prehrani i odlučite o količini mlijeka koju ćete konzumirati u skladu s tim. Postoje i drugi izvori vitamina D, proteina i kalcijuma koji bi vam mogli pomoći da obogatite svoju prehranu bez povećanja kalorija iz mlijeka.

  Soda bez kalorija bez šećera

  Soda se trenutno ne smatra zdravom, a većinu pažnje privukao je unos šećera. Pa je industrija reagirala na to i pružila opcije bez šećera i niske kalorijske vrijednosti. Ali vrlo je malo rečeno o tome kako sadržaj fosfata u ovim sodama može oštetiti mineralnu ravnotežu u vašim kostima kada su doze visoke. To čak može stvoriti začarani krug u kojem ćete se osjećati umorno zbog izbjeljivanja minerala, a zatim popiti više kola kako biste se probudili.

 • Umjesto toga: Pijte vodu! Šolja kafe ili čaja bez šećera također su alternativa. Razmislite o tome da pojedete komad voća ako vam se čini da imate nešto slatko.

  Losos

  Losos je sjajan izvor zdravih masti i omega-3. Nažalost, uzgojeni losos sadrži i mnogo pesticida koji štete ljudskom zdravlju. Iako su se različite zemlje pridržavale nove kontrole krmljenja i pesticida za ribnjake, rastuća potražnja dovela je do porasta koncentracija uzgajanih riba, što zauzvrat stvara savršeno okruženje za morske uši. U svojim naporima da se bore protiv ušiju, ribari su povećali upotrebu hemikalija.

 • Umjesto toga: Ako ne želite prestati jesti losos, provjerite njegovo porijeklo. Divlji losos nije nužno ni zdrav. Istraživanje na mreži za održiva ribogojilišta.

  Tuna

  Španske vlasti nedavno su preporučile konzumiranje tunjevine u bilo kojem obliku za djecu mlađu od 10 godina i trudnice. To je zbog visoke razine žive pronađene u tuni, koja je toksičan metal koji može izazvati nervne, probavne ili imunološke bolesti.

 • Umjesto toga: ograničite potrošnju i potražite ribu koja dolazi iz lokalnih jezera i pravilno reguliranih voda.

  Granola

  Ovisno o receptu koji se koristi, granola može biti veoma nezdrava zbog velikih doza šećera koje sadrži. Većinu vremena dodaje se i suho voće što još više povećava njegov sadržaj šećera. Iako granola sama po sebi nije štetna, visoke doze šećera mogu ugroziti vaše zdravlje. Med koji koriste komercijalne marke može biti i visoko prerađen, koji često sadrži skrivene zaslađivače, ili čak kukuruzni sirup.

 • Umjesto toga: napravite domaću granolu bez šećera i meda dobre kvalitete. Ako se odlučite za komercijalni musli ili granolu, provjerite činjenice hranjivih sastojaka kako biste izbjegli lažne zdrave smjese ili smjese s visokim šećerom. Pazite na svoje porcije bez obzira da li su domaće ili ne.

  Hljeb od punog zrna

  Rezan bijeli hljeb već sadrži do 3 g šećera po kriški, ali tipični hljeb od cijele pšenice koristi još više šećera kako bi prikrio gorčinu brašna od cijelog pšenice.

 • Umjesto toga: hljeb u umjerenim količinama dobar je dodatak vašoj prehrani, ali je bolje ako kruh možete kupiti bez dodanih šećera, posebno ako je od cjelovitih žitarica. Često se prodaju u lokalnim pekarama, a ne u supermarketu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,