Petak, 19. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Voće i povrće su pravi izbor za bolje raspoloženje

Britanski stručnjaci sa Univerziteta u Leedsu napravili su studiju, kojom su obuhvatili oko 50.000 ljudi. Ispitali su podatke o potrošnji voća i povrća i njihove povezanosti sa mentalnim zdravljem. 

Nadopuna jelovnika jabukama, mrkvom i bananama potiče naše mentalno zdravlje, kažu stručnjaci. Smatraju da deset dodatnih porcija voća i povrća u dnevnoj prehrani ima isti učinak na emocije kao i kada neko nezaposlen pronađe posao. Otkrili su i da smanjenje porcija voća i povrća negativno utiče na mentalno zdravlje.

Učesnicima u istraživanju postavljali su pitanja koliko porcija svježeg voća i povrća pojedu na dan, a potom su im dali da ispune opšti zdravstveni upitnik, u kojem su, između ostalog, odgovarali i na pitanja o nivou sreće, vlastitim vrijednostima, osjećaju tjeskobe itd.

“Rezultati našeg istraživanja pokazali su da se mentalno zdravlje osobe poboljšava u odnosu na količinu voća i povrća koju svakodnevno pojede. Tako smo pružili dodatne dokaze da konzumacija tih namirnica, ne samo da dobro utiče na fizičko zdravlje, već i mentalno”, kazao je voditelj istraživanja Neel Ocean, a prenosi Daily Mail.

Uporedio je to sa hodanjem. Kaže da jedna dodatna porcija bobica ili salate poboljša nečije mentalno zdravlje kao da je hodao deset minuta. Također, studija je otkrila da smanjenje tih porcija u danu uzrokuje emocionalni stres, a pokazala je i to da su žene te koje konzumiraju više takve hrane.

“Svijet je suočen sa ‘novom’ vrstom gladi. Namirnice nemaju dovoljno nutrijenata za besprijekorno funkcionisanje organizma i ta šteta je kumulativna. Posebno je važno za djecu u razvoju i za trudnice. Ako mame jedu dovoljno povrća i voća djeca imaju bolje kognitivne sposobnosti. Sreća je dakle u našim rukama tj. u našem tanjiru”, pojasnila je Olja Martinić. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,