Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vitamini i minerali koji sprečavaju prehlade i gripu

Preuzmite sliku

Popularno

Prvi val prehlada zahvatio nas je početkom septembra i vjerovatno je većinu uhvatio nespremnima. Zato nemojte dopustiti da cijelu zimu strepite od čestih prehlada i gripe. Sada je krajnje vrijeme da ojačate svoj organizam, redovitim uzimanjem vitamina, bilo putem hran ili dodataka istoj, odnosno vitamina koje možete kupiti u apoteci. 

Za pravilan rad imunološkog sistema neophodni su vitamini: A, B6, C, D i E, te minerali: cink, željezo, bakar i selen. Većina njih se nalazi se u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama.

Vitamin C

Vjerojatno već i ptice na grani znaju da za prevenciju prehlade ili ublažavanje simptoma je najbolji vitamin C i to u pojačanim dozama, od 1-2 grama na dan. Ukoliko i uzmete neku veću dozu od preporučene, tijelo ga ne može apsorbirati, a vi ćete vjerojatno imati neugodne probavne smetnje.

Ono što je najvažnije naglasiti da vas vitamin C, pa tako i drugi vitamini neće izliječiti od prehlade, nego će samo pomoći tijelu da se lakše bori protiv viroza.

Vitamin D

Ovaj vitamin najvažniji za razvoj i zdravlje kostiju, ali ono što je vrlo važno za imunološki sistem, je da pomaže pri apsorpciji kalcija i fosfora, direktno utječe na imunološki sistem, rad žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, površinski sloj kože itd. Zanimljivo je spomenuti da naučnici, tvrde da većini ljudi od decembra do juna nedostaje vitamina D upravo zbog premalog boravka u prirodi i suncu, a hranom ga dovoljno ne unose.

Vitamin B6

Kada bismo pisali o svim vrstama vitamina B, bilo bi potrebno posvetiti im cijeli tekst. Zbog toga smo se ograničili na vitamin B6, jer je bitan u procesu stvaranja antitijela i crvenih krvnih stanica (eritrocita), koji su vrlo važni za odbranu tijela od bakterija i virusa, te održavanje željeza. Vitamina B6 ima u pšeničnim klicama, lososu, kikirikiju, orasima i žitaricama.

Vitamin E

Istraživanja su pokazala da ovaj vitamin može poboljšati funkciju imunološkog sistema, pomaže u zaštiti organizma od zagađenog zraka, ublažava jake glavobolje, te pomaže u zacjeljivanju ožiljaka. Prirodni izvori vitamina E su biljna ulja, orasi, margarin, zelje, šparoge, jaja, meso, ječam i kvasac.

Vitamin A 

Nalazi se u žutom i narandžastom voću i povrću, među kojim je vjerojatno najpoznatija mrkva, te u tamnozelenom povrću kao što je kelj i mliječni proizvodi. Vrlo je važan za sluznicu grla, nosa, dišnog i probavnog sustava, što objašnjava i njegovu iznimnu važnost pri borbi kod prehlada i gripe.

Cink, bakar, željezo i selen

Ako mislite da će posljednje poglavlje biti posvećeno teškoj metalurgiji, varate se. To se sve minerali koji su potrebni našem organizmu kako bi se odbranio od bolesti. Nedostatak željeza znamo da može biti vrlo opasan zbog nedostatka kisika u mozgu i tijelu, ali ono što je nama najvažnije za ovaj tekst, je da nedostatak željeza utječe na imunitet. Glavni prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, meso, jaja, lisnato povrće i mahunarke.

Selen pomaže u djelovanju vitamina E, a nalazi se u ribi, voću i povrću, posebno češnjaku.

Ukoliko vam nedostaje cinka biti ćete često prehlađeni, patiti od preosjetljivih crijeva, sporo će vam zarastati rane, te će vam oslabiti okus i njuh. Kamenice sadrže više cinka po obroku nego bilo koja druga namirnica, ali, ipak su glavni izvor cinka u prehrani crveno meso i iznutrice. Drugi važni izvori su grašak, orašasti plodovi, hrana morskog porijekla, cjelovite žitarice i sl.

Zaštite se na vrijeme i ojačajte svoj organizam. (rtl.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,