Utorak, 19. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Visoki pritisak i ljeto: Šta jesti i kako se ponašati

Stigle su ljetne vrućine, a njih se posebno trebaju paziti osobe kojima promjena vremena teško pada. Hronični bolesnici su skloni pogoršanju zdravstvenog stanja, posebno osobe koje se bore sa pritiskom.

Ako imate problema sa krvnim pritiskom, u nastavku pročitajte kako se trebate ponašati i na šta trebate paziti.

Vrlo je važno da redovno uzimate lijekove, mjerite tlak i ukoliko su vrijednosti drugačije nego inače konsultujte se s doktorom o mogućoj promjeni doze lijeka.

Također, vrlo je bitno prilagoditi prehranu. Smanjite unos visokokalorične hrane, kofeina, alkohola, pijte dosta tekućine (vode, čajevi, mineralna voda, izotonične napitke) jer se znojenjem gube tekućina i minerali. Osobe s visokim ili niskim krvnim tlakom trebaju planirati aktivnosti na otvorenom u jutarnjim ili poslijepodnevnim, večernjim satima. Posebno izbjegavajte boravak na suncu između 10 i 17 sati, što je inače preporuka i za zdrave osobe, piše ordinacija.hr

Važno je da prilagodite odjeću ljetnom vremenu. Najbolje je da nosite pamuk ili lan, a izbjegavajte sintetiku i poliester. Koža mora disati, i zbog toga je materijal jako bitan.

Osobe s niskim pritiskom mogu osjećati slabost, vrtoglavicu, i omaglice. Savjet je da pijete mnogo izotonične tekućine, jedete slanu hranu jer ona podiže pritisak, također je bitno da jedete sezonsko voće i povrće. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,