Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Velika opasnost: Ovaj predmet vrlo lako prenosi korona virus, 5 dana se zadržava na površini

U borbi protiv pandemije korona virusa prinuđeni smo da vrijeme provodimo u kućnoj izolaciji, a dom napuštamo samo onda kada je to neophodno. Kretanjem rizikujemo da se zarazimo Covid-19 virusom jer se on može preneti putem vazduha, ukoliko zaražena osoba kiše i kašlje, ili dodirivanjem kontaminiranih predmeta, piše Daily star.

S obzirom da je jedno istraživanje dokazalo da novi virus korona preživljava i na čvrstim površinama, stručnjaci napominju da bi trebalo da obratimo pažnju na svoju odjeću i obuću koju nosimo.

Naimo, vrlo lako se možemo inficirati Covid-19 virusom putem cipela koje se nose na prometnim mjestima, kao što su kancelarije, javni prevoz i tržni centri. A jednom kada se virus nađe na sintetičkoj tkanini, može da ostane tamo danima.

Doktorica Mary E. Scmichdt kazala je za “Huffington Post” da korona virus može da ostane na cipelama “pet dana ili više”.  Iz tog razloga, bilo bi pametno da ih ostavljate ispred vrata kako biste spriječili da se virus “uvuče” u vaš dom.

Stručnjak za javno zdravlje Carrol Viner, koja radi u Kansas Cityju, preporučuje da to uradite svaki put.

– Cilj je da ih ne proširimo po cijeloj kući. Druga opcija je da svoju obuću naprskate sa nekim dezinficijensom ili da ih očistite sapunom i vodom – objašnjava Carrol.

Kada ulazite u kuću, također je neophodno da operete ruke. Zdravstveni radnici preporučuju da ruke perete najmanje 20 sekundi svaki put.

Uvijek provjerite da li su vam rukavice čiste prije nego što dodirnete svoje lice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,