Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Varljive etikete: Je li sva hrana s vitaminima zdrava?

Preuzmite sliku

Takozvane ‘zdravstvene tvrdnje’ o pozitivnom utjecaju vitamina koje nose pojedini proizvodi ponekad mogu ‘skrivati’ i drugu stranu etikete sa sastojcima koji ne pridonose zdravlju tijela

‘Sadrži vitamin D koji pozitivno djeluje na zdravlje zubi i kostiju’, ovu i slične tvrdnje možete naći na npr. čokoladnom mlijeku usprkos tome što sadrži velike količine šećera koji dokazano loše utječe na zdravlje zubi i pretilost.

Organizacija Foodwatch je nedavno provela istraživanje kojim je utvrđeno da 80 posto prehrambenih proizvoda u Njemačkoj i Nizozemskoj koji nose tvrdnje da sadržavaju vitamine prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) spada u nezdravu hranu. Prema njihovom istraživanju, proizvodi poput keksa, slatkiša, sladoleda i čokolade se reklamiraju kao puni vitamina i zdravi.

“Isticanje pozitivnog utjecaja vitamina koje nose prehrambeni proizvodi je zamišljeno kako bi se kupce potaklo da kupuju zdravu hranu. No, te iste tvrdnje mogu negativno utjecati na zdravlje”
Takozvane ‘zdravstvene tvrdnje” o pozitivnom utjecaju vitamina i npr. kalcija koje nose neki prehrambeni proizvod su zamišljene kako bi kupce potaklo da kupuju zdravu hranu. No, te iste tvrdnje mogu negativno utjecati na zdravlje građana ako stoje na proizvodima koji sadrže velike količine šećera, soli i drugih potencijalno štetnih tvari. Misleći da kupuju zdravu hranu, potrošači radi obmanjujućeg reklamiranja često kupuju junk food, upozorava hrvatska eurozastupnica, dr. Biljana Borzan.

Kako bi se spriječile takve situacije, Europski parlament je još 2006. donio zakon o zdravstvenim tvrdnjama koji sadržava pododredbu o tzv. ‘nutritivnim profilima’. Njima bi se odredilo koliko maksimalno masti, šećera i soli mogu sadržavati prehrambeni proizvodi da se smiju reklamirati kao zdravi.

Prema podacima WHO-a preko pedeset posto građana u europskoj regiji ima prekomjernu tjelesnu težinu, a čak 20 posto ih je pretilo. Europa je najgora u svijetu po stopi smrtnih ishoda od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka. Glavni razlog za to su prehrambene navike i nezdrav sastav hrane.

‘Izgleda da je čitanje deklaracija još uvijek jedina garancija za zdravu prehranu. Iako na pakovanju velikim slovima stoji tvrdnja o vitaminima i pozitivnom utjecaju na zdravlje, bitnije je što piše malim slovima na pozadini. EU srećom ima stroge osnovne propise o deklariraju sastava hrane, no treba odvojiti vremena da ih se pročita’ zaključuje hrvatska eurozastupnica. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje