Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uz ovih nekoliko vježbi riješite se bola u leđima za 30 dana

Preuzmite sliku

Dugotrajno sjedenje može biti uzrok mnogih problema od kojih su najčešći bolovi u leđima i vratu, ali pored toga ukoliko radite neke teške fizičke poslovo gotovo da je neizbježno da osjetite bol u leđima, piše Bright Side.

Međutim, uz nekoliko vježbi riješite se bola u leđima za 30 dana, prenosi Tuzlanski.ba.
 
Oslobodite napetost

Stojeći na podu sa stopalima širim od širine kukova, nožni prsti malo upereni u stranice, a koljena savijena, podignite ruke i ispružite leđa i vrat prema gore, koliko možete. Zatim počnite polako se savijati naprijed sve dok vaše ruke ne dođu do poda. Stavite ruke na pod i otpustite mišiće vrata i leđa. Ostanite u ovom položaju nekoliko sekundi, a zatim podignite gornji deo tijela u ravni položaj. Ponavljajte vježbu 30-60 sekundi.

 • Vratite fleksibilnost

  Spustite se na ruke i koljena, ruke stavite direktno ispod ramena, a koljena ispod kukova. Prsti na nogama također trebaju dodirnuti pod.  Držite kičmu ravnom, a koljena savijena, podignite lijevu nogu od tijela što je više moguće. Vratite nogu u početni položaj i ponovite vježbu na suprotnoj strani. Nastavite sa ovom vježbom 30-60 sekundi

 • Istegnite mišiće leđa

  Spustite se na koljena i polako savijte gornji dio tijela prema naprijed dok ruke ne dosegnu pod ispred vas. Držeći koljena savijena pod uglom od 90 °, savijte donji dio leđa prema koljenima dok ne osjetite istegnuće u tom području Polako spustite glavu, stavite bradu na pod i opustite mišiće vrata. Pazite da vam laktovi ne dodiruju pod. Položaj zadržite oko 30-60 sekundi.

 • Popravite držanje

  Lezite na stomak sa rukama i nogama zajedno. Držeći lijevu ruku i nogu u istom položaju, istovremeno pomaknite desnu ruku iznad glave i savijte desno koljeno što dalje od tijela. Pazite da i desna ruka i noga uvijek dodiruju pod. Desnu ruku i nogu gurnite natrag u početni položaj, a zatim ponovite vježbu na suprotnoj strani. Radite to 30-60 sekundi. Nakon toga, vježbu izvedite sa suprotnom nogom i rukom – izvucite lijevu ruku i desno koljeno napolje, zatim desnu ruku i lijevo koljeno. Učinite to i na 30-60 sekundi.

 • Istegnite kukove

  Sjednite na pod, kralježnica uspravljena, a noge pred sobom. Držeći lijevu nogu ravno na podu, podignite desnu nogu, savijte koljeno i obje ruke zgrabite desno tele. Lagano povucite nogu prema grudima dok ne osjetite istegnuće u bokovima. Držite pozu 30-60 sekundi, a zatim ponovite na suprotnoj strani. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,