Nedjelja, 5. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Uz muziku ublažite depresiju, otklonite fizičku bol i snizite temperaturu

Brojna istraživanje su pokazala da muzika pozitivno djeluje na zdravlje. I psihičko i fizičko

Svi imate barem jednu pjesmu koja budi vaše emocije. To može biti ona na koju ste otplesali svoj svadbeni ples ili koja vas podsjeća na težak prekid ili gubitak voljene osobe.

Muzika ima sposobnost da vas, od svih vrsta umjetnosti, najdublje dotakne.

“Svi smo mi duboko povezani s muzikom jer je ‘isprepletena’ s mozgom i tijelom. Elementi glazbe – ritam i melodija rezoniraju s našim bićem na svim razinama”, kaže za Medical News Today Barbara Else, naučnica pri Američkom društvu za terapiju muzikom.

 • S obzirom na tu duboku povezanost, ne iznenađuje što brojna istraživanja dokazuju dobrobiti muzike za zdravlje. Na Univerzitetu McGill u Kanadi je 2011. otkriveno da slušanje muzike povećava razinu dopamina u mozgu, hemikalije koja utiče na vaše raspoloženje, popravljajući ga. Muzika se koristi u terapijske svrhe, kod liječenja depresije.

  U naučnom časopisu The Lancet Psychiatry 2019. je objavljeno istraživanje u kojoj se tvrdi da hip-hop muzika, naročito ona koju stvara Kendrick Lamar, pomaže razumjeti psihičke poremećaje. Dobrobiti muzike nisu ograničene samo na psihičko zdravlje. Kako je jednom rekao Bob Marley: “Dobra stvar kod muzike je kad te dotakne – ne osjećaš bol”. Kasnije je to i naučno potvrđeno.

 • U istraživanju provedenom na Univerzitetu Brunel u Britaniji proučavalo se kako muzika utiče na fizičku bol i anksioznost. Istraživanje je provedeno na 7000 pacijenata koji su se oporavljali od operacije. Pokazalo se da su manje lijekova protiv fizičkih bolova, ali i antidepresiva uzimali pacijenti koji su slušali muziku. Još je veći pozitivan učinak uočen kod pacijenata koji su mogli birati šta će slušati.

  Slično je pokazalo i istraživanje iz Danske objavljeno na portalu Frontiers in Psychology, a provedena na 22 ispitanika. U njoj je opisan učinak muzike na osobe koje pate od fibromialgije – hronične bolesti koju karakterizira stalna bol i umor. Slušanje lagane, opuštajuće muzike koja je po volji osobe, reducira bol i povećava funkcionalnost.

  Naučnici vjeruju da muzika može liječiti jer u mozgu potiče oslobađanje opioida, prirodne hemikalije za uklanjanje bolova.

  Muzika pomaže da se smirite i oslobodite od stresa, usporava otkucaje srca, snižava krvni pritisak pa čak i povišenu tjelesnu temperaturu, dodaje za spomenuti portal dr. Daniel Levitin sa Univerziteta McGill. Najbolji učinak ima muzika u kojoj uživate, zato pustite sebi omiljenu pjesmu ili kompoziciju, zatvorite oči i prepustite se. (Rtl.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,