Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uvin čaj liječi infekcije mokraćnog sistema, ali na jednu stvar morate paziti…

Preuzmite sliku

Uvin čaj koristi se još od 2. stoljeća kao glavni saveznik u liječenju upala u urinarnom traktu, ali i za poticanje mokrenja.

Infekcije u mjehuru i mokraćovodu mogu biti izrazito neugodne, pogotovo ako traju danima pa čak i sedmicama. No, prije pojave antibiotika, urinarne upale liječile su se alternativnim načinima, odnosno biljkama koje su olakšavale simptome i ubrzavale oporavak, prenosi N1.

Jedna i možda najvažnija biljka u tu svrhuje medvjeđe grožđe, medvjetka ili Uva ursi od koje se radi uvin čaj. Ova zimzelena biljka iz porodice Ericaceae, koju obožavaju upravo medvjedi, raste na suhim mjestima – na krajevima i proplancima crnogoričnih šuma, a može se naći i na planinskim livadama. Kod nas je možemo naći na Velebitu i u Gorskom kotaru, no raste i u drugim dijelovima Evrope te Aziji i Americi.

Cvjeta za vrijeme proljeća, a za pripravu čaja beru se listovi koji se potom suše. Na okus su gorki, ali vrlo ljekoviti.

Kako nam uvin čaj može pomoći?

Uvin čaj primarno se koristi za liječenje infekcija mokraćnog sistema, bakterijskih infekcija mokraćnog mjehura poznatih kao cistitis, uretritisa i nefritisa. Ova biljka sadrži arbutin, tvar koja se u bubrezima razgrađuje u glukozu i hidrokinon koji je vrsta fenola te ima snažno antiseptičko djelovanje. Međutim, ovaj čaj ne može izbaciti bakterije iz organizma već samo smanjiti upalu i olakšati simptome poput žarenja, povećanog nagona za mokrenjem, peckanja i sličnog.

Uvin čaj bogat je i alantoinom koji umiruje iritacije, upale i crvenilo. Da bi ovaj čaj djelovao, pH mokraće mora biti veći od 7, odnosno ne smije biti kiseo. Dakle, nipošto ga ne konzumirajte s vitaminom C te kiselim namirnicama poput octa, čaja od brusnica, agrumima i slično.

Uvin čaj pomaže i kod sljedećih tegoba:

– bolova u želucu

– visokog krvnog pritiska

– sprječava nastanak proljeva

– pomaže kod upale prostate

– otežanog mokrenja

Čaj od biljke Uve ursi pomaže i kod upale jajnika, no žene ga ne bi smjele piti više od mjesec dana tokom jedne godine. Nakon sedam dana treba napraviti pauzu, a dnevna doza je do tri šolje. Kod muškaraca uvin čaj olakšava probleme s prostatom koji se pojavljuju u srednjim godinama. Ako imate potrebu za čestim noćnim mokrenjem, mlaz vam je isprekidan i mokraća iz uretre teško izlazi, postoji mogućnost da vam je prostata uvećana. Uz uzimanje uvin čaja, svakako se obratite i ljekaru.

Uvin čaj – nuspojave

Iako se uvin čaj smatra relativno sigurnim kada se uzima kratkotrajno, dugotrajna primjena velikih doza može biti vrlo opasna. Nuspojave kratkotrajne upotrebe mogu uključivati:

– mučnina

– povraćanje

-· bol u želucu

– promjena boje urina (zelenkasto-smeđa)

– nesanica

-· razdražljivost

Nuspojave dugotrajnog uzimanja uvinog čaja:

– oštećenje jetre i bubrega

– poteškoće s disanjem

– problemi s vidom

– moždani udar

– smrt

Trudnice i dojilje ne bi trebale konzumirati uvin čaj jer on za njih može biti opasan. Naime, može potaknuti preuranjene trudove zbog čega može doći do preuranjenog ili spontanog porođaja. Ne preporučuje se ni djeci do 12 godina.

Kako pripremiti uvin čaj kod kuće?

Uvin čaj možete nabaviti u vrećicama ili rinfuzi, a listove možete nabrati i posušiti sami. Za šalicu uvin čaja treba vam dvije kašičice suhih listića koje prelijte s pola litre kipuće vode te ostavite da stoji oko 15 minuta.

Procijedite ga i popijte nezaslađenog i nikako s limunom!  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje