Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Utiče li tetoviranje na nastanak ćelija tumora?

Preuzmite sliku

Svaka peta osoba u svom životu izvrši bar jednu tetovažu na svome tijelu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da treba razmisliti o našoj ljubavi prema tetovažama. Naime, tim stručnjaka stigao je do zanimljivih rezultata koji povezuju nastajanje kancerogenih ćelija uzrokovanih materijalima koji su u sastavu mastila.

Istraživači iz evropskog centra za sinhrotronsko zračenje u Francuskoj kažu da hemikalije u tetovažnom mastilu mogu putovati u krvi i akumulirati se u limfnim čvorovima, ometajući njihovu sposobnost da se bore protiv infekcija. To dovodi do malignih formacija bijelih krvnih ćelija, koje uvode tkivo u kancerogeni stadij.

Njihov izveštaj, objavljen u časopisu Science Scientific Reports, govori kako mast može sadržavati sitne čestice teških metala kao što su nikl, hrom, mangan i kobalt, kao i druge toksične nečistoće.

Poznato je da titanium dioksid, koji se često koristi za stvaranje bijelog mastila, povećava rizik od razvoja kancera. Također, uzrokuje svrab i iritaciju kože.

Karbon je najčešći sastojak u mastilu koji stvara crnu boju, a radioizotopskim metodoma su u limfnim čvorovima pronađene koje vode porijeklo od mastila crne boje. Stoga, sljedeći put kada budete odlučili da tetovirate vaše tijelo, razmislite kolikom riziku izlažete vaše tijelo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,