Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Umjetno svjetlo iz mobitela, laptopa i televizije negativno utiče na Vas

Preuzmite sliku

Punjenje baterije mobitela u spavaćoj sobi može utjecati na debljanje, tvrde znanstvenici u Španjolskoj. Prema istraživanju Sveučilišta u Grandi, umjetno svjetlo iz mobilnih telefona, uličnih svjetala, laptopa i televizije sprečava tijelo u stvaranju hormona melatonina, potrebnim za borbu protiv pretilosti, piše The Independant.

Melatonin regulira san i snažan je anti-upalni faktor koji jača metabolizam. Ekperimenti na štakorima pokazali su za povećanje hormona utječe na gubitak težine i pomaže dijabetičarima s tipom dijabetesa 2. Znanstvenici vjeruju da melatonin ima isti učinak na ljude, prenosi vecernji.hr.

Profesor Ahmad Agil, voditelj istraživanja, kaže da je epidemija dijabetesa prvenstveno uzrokovana jer se čovjek nije prilagodio modernom okolišu, sjedećem načinu života, a troši visoko kaloričnu hranu pa uz izloženost umjetnom svjetlu ne iznenađuje smanjenje razine melatonina.

Opisao je melatonin koji se nalazi u biljkama, životinjama i ljudima, kao hormon koji se otpušta noću kako bi uredio cirkadijski ritam (ciklus koji se vrti u krug kao zemlja oko svoje ose na putu oko Sunca, op. a.) i važno je da se stvara u potpunom mraku.

“Taj se proces prečesto prekida, a rezultat je pretjerano izlaganje umjetnome svjetlu tijekom noći što smanjuje razinu melatonina kojeg stvara organizam. Mnogi ljudi imaju naviku spavati s upaljenim lampama, televizorima ili računalima. Zbog toga je vrlo važno nastojati spavati u potpunom mraku kako bi se izbjeglo ometanje stvaranja melatonina”, rekao je Agil.

U visokim razinama melatonin se može naći u začinima, čaju, kavi, voću, oraščićima i sjemenkama. Istraživanje u kojem su partneri bili i Sveučilišna bolnica La Paz iz Madrida i Sveučilište u Teksasu, objavljeno je u The Journal of Pienal Reserch

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,