Četvrtak, 24. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Umjesto kalorija uvesti oznaku ‘koliko treba trčati da potrošite ručak’

Nakon pregleda niza studija stručnjaci ističu da bi za smanjenje svjetske pretilosti bilo dobro ljudima na pakovanjima napisati koliko trebaju hodati ili trčati da potroše to što su pojeli, piše BBC.

Kada bi na ambalaži pisalo koliko je čovjeku potrebno vremena da sagori te kalorije, ljudi bi manje jeli nezdravu hranu, kažu britanski istraživači, prenosi Tuzlanski.ba.

Prema njihovom otkriću, kada bi recimo na pizzi pisalo da nakon nje trebate hodati četiri sata ili trčati dva sata kako bi sagorjeli kalorije iz nje, većina bi je zaobišla.

Stručnjaci sa Univeruiteta Loughborough proučili su 14 različitih studija i zaključili da bi takvo etiketiranje smanjilo barem 200 kalorija iz prosječnog dnevnog unosa.

  • Trenutno su na našim pakovanjima svuda u svijetu navedene kalorije. Prosječan muškarac na dan treba 2500 kalorija, a žena oko 2000 kako bi naše tijelo normalno funkcionisalo. Kada unosimo previše kalorija, koje ne možemo potrošiti, počinjemo se debljati. Ipak to ovisi i o vrsti hrane koju jedemo, pa se ona industrijski obrađena, s previše soli, šećera i zamjena šećeru teže prerađuje, a i dodatno opterećuje jetru.

    Iako mnogi stručnjaci pozdravljaju nove načine koji bi mogli smanjiti epidemiju pretilosti, Tom Quinn iz dobrotvorne udruge za ljude s poremećajima u prehrani ističe: 

    Označavanje hrane na ovaj način može biti okidač osjetljivima u poremećajima u prehrani. Mnogi od njih se bore s pretjeranim vježbanjem, pa ako im istaknete koliko moraju vježbati da bi sagorjeli određeni ručak, to može pogoršati njihove simptome. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,