Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

U vrijeme kada pandemija dostiže svoj vrhunac, počinje sezona alergija, evo kako da sačuvate svoje zdravlje

Preuzmite sliku

U vrijeme kada pandemija koronavirusa u mnogim evropskim zemljama dostiže svoj vrhunac, kreće i sezona alergija

Stručnjaci upozoravaju da alergije mogu uticati na naš disajni sistem i učiniti ga krhkijim, zbog čega bi se oni skloni alergijama mogli lakše zaraziti covidom-19 ili razviti teže simptome, piše CNN.

“Kada dobijete alergiju, u vašem tijelu dolazi do upalnih procesa“

“Kada dobijete alergiju, u vašem tijelu dolazi do upalnih procesa. Primjera radi, ako ste alergični na polen i udahnete ga kroz nos, on će vas početi svrbjeti. Curit će vam iz nosa i doći će do drugih manjih upala koje mogu oslabiti vaš imunitet i olakšati prodor virusu covida-19“, rekla je doktorica Lakiea Wright koja je na specijalizaciji za alergije i imunologiju u Brighamu i bolnici u Bostonu.

“Ako umanjite stvaranje sluzi ili drugih upala, to će pomoći vašem tijelu da se lakše nosi s nekim drugim bolestima; poput neke virusne bolesti koja bi također stvorila upalu”, rekao je pedijatar Matt Dougherty specijalizovan za liječenje astme i alergije kod djece u medicinskoj ustanovi Esse Health u St. Louisu.

Šta možete učiniti?

Ako ste skloni alergijama za vrijeme proljeća, stručnjaci smatraju kako bi bilo dobro što prije poduzeti mjere opreza kako biste održali svoja pluća zdravima.

“Pokušajte se što manje izlagati uzročnicima alergija i počnite uzimati lijekove već sada kako biste umanjili simptome alergije što je više moguće i time spriječili stvaranje sluzi ili nastajanje upala“, preporučio je Dougherty . (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje