Četvrtak, 13. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U ovih šest situacija naglo debljanje je najčešće znak ozbiljnijeg problema

Ako ste uvjereni da ‘kalorijska amnezija’ nije uzrok vašeg debljanja, možda razlog leži u ovim problemima.

Vaša rutina se nije promijenila, u smislu da jedete istu količinu hrane i jednako se krećete. No, ono što se događa jeste da ste primijetili da vam kilogrami idu gore.

Dobijanje i samo nekoliko kilograma bez ikakvog razloga zna biti frustrirajuće, ali to može biti i znak da se u vašem tijelu nešto događa.

Prvo se preporučuje isključivanje najočitijeg krivca: kalorični višak. Jer, budimo iskreni, u većini slučajeva neobjašnjivog povećanja težine, sve se svodi na kalorije.

– Mnogi ljudi imaju ‘kalorijske amnezije ‘- jedu više kalorija, a da toga možda nisu ni svjesni, a možda i malo previše sjede – kažu stručnjaci.

Ako ste uvjereni da kalorijski problemi nisu uzrok vašeg debljanja, možda razlog leži u ovim problemima, piše Živim.hr.

Iscrpljeni ste – možda je riječ o hipotireozi

Kada mlada žena uđe u doktorsku ordinaciju s neobjašnjivom težinom, štitnjača je prvo mjesto koje će većina ljekara istražiti. Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače.

Ta leptirasta žlijezda u vratu odgovorna je za izlučivanje hormona koji regulira metabolizam, a ako imate nedovoljnu aktivnost štitnjače. Metabolizam se može usporiti, izazivajući dobijanje na težini.
Žene s hipotireozom također mogu patiti od niske razine energije ili umora, suhe kože, gubitka kose, promuklosti ili zatvora.

Problemi s ciklusom – možda je riječ o PCOS-u

Istraživanja pokazuju da čak jedna od pet žena ima sindrom policističnih jajnika (PCOS) – endokrini poremećaj koji izbacuje iz ravnoteže reproduktivne hormone estrogena i testosterona i može izazvati niz neugodnih simptoma kao što su problemi s ciklusom, rast dlaka na licu i migrene.

PCOS također može poremetiti način na koji vaše tijelo koristi inzulin što znači da možete nakupiti kilograme oko srednjeg dijela tijela.

Pod stresom ste – može biti depresija

Ako ste stalno uznemireni, imate poteškoća sa spavanjem, osjećajem umora, ili ste izgubili zanimanje za stvari koje su vas nekoć veselile, porazgovarajte sa stručnjakom i detektujte problem.

Nesanica

Nakon neprospavane noći, želja za hranom se sljedeći dan pojačava. Manjak sna podiže ghrelin, hormon koji signalizira da je vrijeme za obrok, a snižava razinu leptina, hormona koji prenosi osjećaj sitosti.

U 40-ima ste – možda je riječ o predmenopauzi

Prijelazno razdoblje do menopauze izaziva neravnomjeran rast i pad hormona poput estrogena, što može potaknuti debljanje kod nekih žena. Ostali znakovi uključuju nepravilnu menstruaciju, valunge, promjene raspoloženja i promjene libida.

Novi lijekovi

Ne samo kontracepcija, već i drugi lijekovi mogu dovesti do nakupljanja kilograma. Od pojedinih antidepresiva, lijekova koji smanjuju krvni pritisak, određenih steroida i antihistaminika.

Nemojte prestati uzimati potrebne lijekove bez da se savjetujete s ljekarom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,