Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U narednih 20 godina stope raka će porasti za visokih 60%

Preuzmite sliku

Stope pušenja, hepatitisa i HPV-a ne opadaju, a zemlje s niskim dohotkom imaju jako visoke stope HPV-a, hepatitisa i pušenja. Iz tog razloga je u takvim zemljama veća vjerovatnost otkrivanja i dokazivanja karcinoma.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava kako bi u svijetu u sljedećih 20 godina slučajevi otkrivanja karcinoma mogli porasti za 60%. Nadalje, u izvješću se predviđa kako će se preko 80 posto slučajeva dijagnosticirati u zemljama s niskim dohotkom.

U SAD-u, napredak u suzbijanju karcinoma je zapanjujuć kao i pad stope pušenja te bolji tretmani za najteže oblike bolesti koji poboljšavaju izglede za preživljavanje. Druge nacije nemaju toliko sreće pa su morale uložiti svoje ograničene resurse u borbi protiv zaraznih bolesti.

Međunarodno gledano, WHO kaže da bi se poboljšanjem vakcina protiv HPV-a i hepatitisa koji uzrokuju rak grlića maternice i jetre, moglo spasiti sedam miliona života.

U SAD-u i u ostatku svijeta rak je drugi vodeći uzrok smrti.

Između 2016. i 2017., SAD su zabilježile rekordni pad od 2,2 posto manje umrlih u jednoj godini. Uz to, stope pušenja su iz godine u godinu znatno padale. Američko društvo za rak (American Cancer Society), spašene živote nije prepisalo samo prevenciji, već i inovacijama i poboljšanju liječenja dva najčešća oblika bolesti: karcinomu kože i pluća.

  • Rak se može otkriti rano, učinkovito liječiti i izliječiti, ako ljudi imaju pristup primarnoj skrbi (zdravstvu). Rak ne bi trebao biti smrtna kazna nikome, bilo gdje.

    U SAD-u, djeca u javnim školama moraju biti vakcinisana protiv hepatitisa A i B. Nedavno uvedena vakcina protiv HPV-a sada se preporučuje u dobi od 11 godina u nastojanju da se spriječi karcinom uzrokovan spolno prenosivim virusom, koji uključuje većinu karcinoma grlića maternice.

    U posljednjih 50 godina došlo je do ogromnog napretka u istraživanju prevencije i liječenja raka.

    Zemlje s visokim dohotkom prihvatile su programe prevencije i  rane dijagnoze, oni su zajedno s boljim liječenjem doprinijeli procijenjenom smanjenju vjerovatnosti preuranjene smrti od 20 % od 2000 do 2015., ali zemlje s niskim dohotkom smanjile su vjerovatnost smrtnosti samo 5 %. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje