Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuširanje hladnom vodom aktivira imuni sistem

Preuzmite sliku

Hladan tuš možda ne zvuči baš privlačno, ali može biti veoma koristan za zdravlje, kako za telo tako i za um.

Dovoljno je da se svakodnevno tuširate hladnom vodom, bar 30 sekundi, to aktivira imunološki, limfni i probavni sistem, ubrzava cirkulaciju i metabolizam.

Aktivira imuni sistam

Ako hladan tuš postane deo vaših redovnih navika, može poboljšati odgovor imunološkog sistema u borbi protiv bolesti.

Otkriveno je da izlaganje hladnoći potpomaže aktiviranje belih krvnih zrnaca, odnosno limfocita, u telu. Ove ćelije imaju veoma važnu ulogu u borbi protiv bolesti.

Smanjuje stres i podstiče osećaj sreće

Može zvučati čudno da hladan tuš može poboljšati naše raspoloženje, ali istraživanja su pokazala da su učesnici, koji su se svakodnevno tuširali hladnom vodom, bili bolje raspoloženi.

Istraživači veruju da je ovaj pozitivan uticaj posledica toga što hladna voda povećava nivo endorfina i serotonina.

Bolji je od kofeina

Temperaturni šok koji osećate zbog tuširanja hladnom vodom povećava broj otkucaja srca, što zauzvrat oslobađa i stimuliše cirkulaciju krvi kroz telo i povećava vašu budnost.

Poboljšava cirkulaciju limfe

Reguliše limfni sistem koji se sastoji od mreže limfnih sudova koje pomažu telu da se očisti od bakterija i mikroba. Kada se tuširate hladnom vodom, limfni sudovi se skupljaju i poboljšavaju protok limfe u telu, ukljanjajući tako nakupljene štetne materije.

Ubrzava metabolizam

Povećava aktivnost “smeđe masti”, metabolički aktivne vrste masti koja troši energiju. Smeđa mast, za razliku od žute, ubrzava metabolizam i tako obezbeđuje manji rizik od gojaznosti.

Smanjuje bol i ubrzava oporavak

Izlaganje tela hladnoći jedna je od poznatih stvari koje sportisti često koriste kako bi umanjili bol i ubrzali oporavak. Veruje se da hladnoća smanjuje mišićni umor i bol i često se koristi za ublažavanje upale i mišićno-koštanih bolova kod stanja poput artritisa i fibromijalgije.

Poboljšava funkciju mozga

Imajući u vidu da hladan tuš povećava nivo endorfina i serotonina, nije čudno da to takođe poboljšava moć mozga i kognitivne funkcije. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,