Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turski stručnjak: COVID-19 može uzrokovati iznenadni gubitak vida

Preuzmite sliku

COVID-19 može prouzrokovati nagli gubitak vida zbog začepljenja vene mrežnjače, izjavio je turski medicinski stručnjak, javlja Anadolu Agency (AA).

Doktor Orhan Ates, profesor na Medicinskom fakultetu turskog Univerziteta Ataturk u istočnoj provinciji Erzurum, rekao je za AA da su primili nekoliko mladih pacijenata s COVID-19 s iznenadnim gubitkom vida.

“Nakon pregleda i testova ustanovili smo da je gubitak vida uzrokovan začepljenjem vene mrežnjače povezanim s COVID-19. Uz medicinsku terapiju, primijenili smo hiperbaričnu terapiju kiseonikom za liječenje ovih pacijenata”, rekao je Ates, koji je i zamjenik glavnog doktora univerzitetske istraživačke bolnice.

“Kao rezultat tretmana kod pacijenata sanirana je gotovo sva štetu koju je COVID-19 nanio na mrežnjači, a nivo vida se normalizovao”, dodao je on.

Naglasio je da su ovi slučajevi važni i zbog lokalnog uticaja na oko, uz sistemske neželjene efekte bolesti.

“Podijelili smo saznanja sa svjetskim naučnim krugovima da COVID-19 može uzrokovati začepljenje vene mrežnjače, kao i način na koji se može liječiti”, rekao je Ates.

Pandemija je odnijela više od 2,42 miliona života u 192 zemlje i regije od decembra 2019. godine

Širom svijeta zabilježeno je preko 109,57 miliona slučajeva, a oporavilo se više od 61,64 miliona osoba, podaci su američkog Univerziteta “Johns Hopkins”.

SAD, Indija i Brazil i dalje su najviše pogođene zemlje u pogledu broja slučajeva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,